Den marxistisk-leninistiske verdensbevægelse markerer 20 års kamp for revolution og socialisme

Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer CIPOML (eller IKMLPO) fejrede sine første 20 år med et storslået festmøde i Istanbul i slutningen af november med 6000 deltagere . Det var arrangeret af Tyrkiets Arbejderparti EMEP, der er medlem af konferencen. Repræsentanter for 21 marxistisk-leninistiske partier deltog, heriblandt Arbejderpartiet Kommunisterne fra Danmark.

20-året er også markeret med et stort festmøde i Ecuador og en lang række møder i de lande, hvor der er marxistisk-leninistiske partier. Der er i anledning af 20-året udsendt et jubilæumsnummer af det internationale tidsskrift Unity & Struggle/Unidad y Lucha.

Opdateret 1. december 2014

Stemningen var begejstret og militant, og blev krydret med talekor og højlydte slagord. Talerne blev igen og igen afbrudt af bifald.

Billeder fra Kobani, fra kampen omkring Gezi-parken og Taksim-pladsen og mange andre blev projekteret op på storskærmen og modtaget med kampråb.

Hele mødet blev transmitteret live af Hayat TV, der også transmitterede mødet globalt via internettet, og det blev streamet på en storskærm bag scenen.


Deltagerne fra IKMLPO på scenen – Raul Marco taler

Præsentationen af deltagerne fra CIPOML/IKMLPO på scenen udløste store klapsalver, der nærmede sig torden, da repræsentanten for det revolutionære Burkina Faso og andre brændpunkter som Tunesien blev introduceret.

For CIPOML talte Raul Marco fra Spanien Spaniens Kommunistiske Parti (marxister-leninister) PCE(m-l) – en af grundlæggerne af konferencen sammen med blandt andet Pablo Miranda fra Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti PCMLE.

Begge partier fejrer 50 året for deres grundlæggelse i år

Klaus Riis og Dorte Grenaa fra Arbejderpartiet Kommunisterne

Se videoreportage fra festmødet med det politiske program: CIPOML’s IKMLPO’s medlemsorganisationer præsenteres i videoen fra omkring 1.07

Se videoen

I alt deltog 21 organisationer fra Euroa, Asien, Mellemøsten, Afrika, Latin- og Nordamerika. Note 1

Salen var smykket med transparenter og store bannere med Marx, Engels, Lenin og Stalin. Mange af deltagerne på mødet kom i optog på gaderne hen til kulturhuset, hvor arrangementet fandt sted.

Igen og igen blev der udtrykt solidaritet med frihedskæmperne i Kobane og med det palæstinensiske folk.

Vreden kom højlydt til udtryk da ofrene for glubske mineejeres profitjagt i kulminen Soma blev mindet og de ansvarlige krævet til regnskab.


EMEPs forkvinde Selma Gürkan taler

Blandt de tyrkiske talere var EMEPs forkvinde Selma Gürkan og den kurdiske kandidat ved det tyrkiske præsídentvalg Selahattin Demirtas.

Repræsentanten for Tunesiens Arbejderparti talte om præsidentvalget, der foregik mens festmødet skred frem, med partilederen Hamma Hammami som Folkefrontens kandidat.

Se

Hamma Hammami nr. 3 ved præsidentvalget
KPml, Norge

Der var også et fremragende musikprogram med internationale revolutionære, tyrkiske og kurdiske sange, fremført af populære professionelle grupper, som støtter Arbejderpartiet og kampen om Kobani. ’Bella Ciao’, ’Internationale’ og moderne politisk musik.

Efter knap tre timer gik mødet over i en egenligt koncert, der fik de 6000 deltagere til at synge med og mange til at kaste sig ud i kædedans i den stuvende fyldte hal. Gruppen, der afsluttede, blev kendt over hele Tyrkiet i forbindelse med kampen om Gezi-parken.

Pablo Miranda PCMLE Ecuador taler på dagens pressemøde

Om formiddagen før festmødet ben meget velbesøgt pressekonference med alle deltagende partier. Pablo Miranda (PCMLE) indledte med at fortælle om CIPOML og dets første 20 år.

Festmødet og hele arrangementet var en strålende succes og en værdig markering af 20 året for stiftelsen af IKMLPO, der i dag viderefører det revolutionære Kominterns kamp og den internationale marxistisk-leninistiske bevægelses kamp sammen med Enver Hoxha og det socialistiske Albanien i en ny tid.


Note 1

Der var delegationer fra Benins Kommunistiske Parti, Brasiliens Revolutionære Kommunistiske Parti, Voltas (Burkina Faso’s) Revolutionære Kommunistiske Parti, Arbejderpartiet Kommunisterne Danmark, Organisationen for opbyning af et kommunistisk arbejderparti i Tyskland, Den Dominikanske Republiks Kommunistiske Arbejderparti, Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti, Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti, Organisationen til opbygning af Grækenlands Kommunistiske Parti, Revolutionary Democracy Indien, Irans Arbejdets Parti (Toufan), Kommunistisk Platform Italien, Colombias Kommunistiske Part (marxister-leninister), Demokratisk Vej Marokko, Mexicos Kommunistiske Parti (marxister-leninister), Mazdoor Mahaz Pakistan, Perus Kommunistiske Parti (marxister-leninister), Spaniens Kommunistiske Parti (marxister-leninister), Tunesiens Arbejderparti, Tyrkiets Arbejderparti EMEP og Venezuelas Revolutionære Kommunistiske Parti

I anledning af 20-året for CIPOML’s stiftelse er der udsendt en jubilæumsudgave af dens halvårlige tidsskrift Unity & Struggle/Unidad y Lucha med bidrag fra en lang række partier

Se

Unity & Struggle/Unidad y Lucha: 20 års enhed og kamp for revolution og socialisme

Alle artiklerne kan læses på engelsk her

Eller hele tidsskriftet kan læses på spansk i pdf her Se mere om tidsskriftet

Unity & Struggle/Unidad y Lucha

Se også princierklæringen for CIPOML/IKMLPO

Kommunistisk appel til verdens arbejdere og folk
Quito, Ecuador, august 1994

Se mere fra festmødet på facebook hos EMEP

Se også den korte videoreportage (3 min) fra dagbladet Evrensel her


Læs også

CIPOML/IKMLPO 20 år

Tale ved festmødet for CIPOML/IKMLPO’s 20-år i København den 8. november i forbindelse med konferencen ’Socialisme: Hvis ikke i morgen – hvornår så?’

APKs hjemmeside

Netavisen 24. november 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne