Superfoods: Monsantos vej til Europas middagsborde

Henover sommeren 2014 har Monsanto med brask og barm lanceret en superbroccoli i Sverige. Den er patenteret, giver sig ud for at være ekstra sund og sælges under navnet Beneforte.

Denne og lignende anprisninger af den nye superbroccoli ‘Beneforte’ blev slået stort op i de fleste af Sveriges store medier. Foto: halsohelena

Den nye ‘superfood’ sendes på markedet med videnskabens blå stempel. Senest gennem test gennemført på Sveriges Landbrugsuniversitet i Alnarp. Fordelen skulle være, at broccolien indeholder 3 gange så meget af stoffet glucoraphanin, en naturligt forekommende antioxidant, der menes at være medvirkende til at mindske risikoen for kræft, diabetes, for højt kolesterol og hjerte-kredsløbssygdomme.

Broccolien sælges ikke på nuværende tidspunkt i Danmark.

Reklamen får ikke får lidt, og den klares tilsyneladende strålende af pressen helt uden reklamepenge. Over en bred kam videregives producentens egne anprisninger i begejstrede vendinger. At den ny broccoli er patenteret af fimaet Seminis, og at ejerne bag Seminis hedder Monsanto, snakkes der ikke så meget om.

Broccolien bekæmper angiveligt ikke bare kræft og diabetes. Den kan ligefrem erstatte fysisk træning!

DN.Livsstil skriver:

Man tror att broccolin åstadkommer en reaktion hos kroppen som får den att trigga i gång sitt antioxidantförsvar. Det är också vad som händer vid träning, säger Marie Olsson, professor i trädgårdsvetenskap vid SLU.

Hør også det ukritiske interview hvor Marie Olsson, professor på Sveriges præsenterer de nye slagvare:

En fågel? Ett flygplan? Nej, det är superbroccolin!
Det ligger decennier av arbete bakom
P4 Stockholm 17.juni 2014

Det fremhæves generelt i diverse omtaler, hvor naturlig den nye broccoli er. Den skulle være fremavlet gennem 30 års intenst og traditionelt krydsningsarbejde mellem en vild broccoli og en kulturform. Der slås på det videnskabelige islæt og på, at den er skabt af seriøse britiske videnskabsfolk under ‘Institute of Food Research’. I Storbrittanien blev den nye superfood på samme vis opreklameret af den britiske regering.

Da det her kom frem i offentligheden, at ‘opfindelsen’ herefter var solgt til firmaet Seminis, der blev købt af Monsanto i 2005, lød forklaringen, at firmaet var en nødvendig hjælp til at bringe forskningen ud til gavn for befolkningen.

Monsantos datterselskab Seminis kontrollerer allerede 40 procent af verdensmarkedet for broccolifrø i USA og prognosen siger, at det i løbet af 5 år vil have fuld dominans.

Gennem opkøbet af Seminis, der har en stor markedsandel af salg af frøposer til privathaver, er Monsanto også trådt ind på dette marked.

Broccolien følges af en række andre grøntsager med nye egenskaber. F.eks. løg der ikke svier i øjnene, små paprika, så man forhindrer madspild!, en sødere melon og et iceberg salathoved med mere folat.

I de nye grøntsager er der rykket kraftigt på indholdet af de forskellige kemiske stoffer i planterne. Stoffer fremmes, der sandsynligvis er sunde i den oprindelige balance, men måske ikke er det, hvis de overdoseres eller mister makkerskabet med nogle af plantens øvrige stoffer, som forsvinder under udvklingen. Stoffet glucoraphanin i den nye superbroccoli bekæmper f.eks. kræftceller, men nogle forskere frygter, at stoffet i for store mængder også kan angribe kroppens sunde celler.

Desuden ryger andre indholdsstoffer ud til fordel for de foretrukne, som f.eks. bitterstofferne i broccolien. Måske smager broccolien mere som gulerodsslik nu – men den er blevet mindre sund.

Teknikken bag de ny supergrøntsager

I markedsføringen slås der på, at de nye grøntsager ikke er udviklet gennem genmodificering. Det er de tilsyneladende heller ikke i den forstand, at der er flyttet gener over fra andre arter. Det er dog alligevel de nyeste teknikker indenfor genteknologien, der anvendes.

Plantens gener kortlægges i alle detaljer og mulige krydsbestøvninger mellem forskellige planter simuleres. Ud fra materialet kan de ønskede egenskaber derefter udvælges, og de passende forældreplanter kan krydses med hinanden.

Der findes ingen regler, der begrænser denne metode, der betragtes som fuldt ud ‘naturlig’.

Hvad der står fast er, at grøntsagers indholdsstoffer og egenskaber ændres i meget højt tempo. De grøntsager vi i dag tilbydes i butikkerne er allerede milevidt fra de oprindelige vilde planters egenskaber og langt fra det tidlige landbrugs planter. De indeholder bl.a. langt mere sukker og stivelse og færre bitterstoffer.

Forsøg med ældre typer af grøntsager har bevist, hvor stor forskel der er på disse og de moderne typer som menneskeføde betragtet.

Samfundsskabte sygdomme: Diabetes 2 og kampen om verdens genbank
Netavisen 31. marts 2014

Monsantos taktik i Europa

Monsantos mål er at dominere markedet for frø til landbrug, gartnerier og private haver. Dette mål fremmer de både gennem GMO-afgrøder og patent på disse og gennem patent på ‘naturlige’ grøntsager.

Grøntsager med ‘nye’ egenskaber er et sikkert grundlag for at kunne udtage et patent.

I de seneste år er patenteringen af naturlige grøntsager taget fart i EU – på trods af at lovgivningen skulle udelukke dette.

I følge en rapport fra 2013 ejer Monsanto og Syngenta over 50 % af Europas patenter på området.

Monsanto ejer 36 % af sorter og varieteter indenfor tomater, 32 % indenfor paprika og 49 % indenfor blomkål. Tallene for Syngenta er 26, 24 og 22 %.

I Europa satser landbrugsgiganterne på dominans af mange veje. De forsøger at få GMO tilladt og udbredt gennem ny lovgivning i EU og de bruger i øjeblikket Ukraine som murbrækker gennem overtagelse og lempelse af landets lovgivning ved hjælp af aftaler med EU og en senere mulig indlemmelse. Endelig forsøger de samtidigt at sætte sig på det ‘traditionelle’ marked.

Modstanden mod GMO er stor. Gennem de nye superfoods forsøger et firma som Monsanto nye krumspring for at finde veje til at dominere markedet og tage magten over hvad vi skal spise, mens de sikrer deres monopol gennem patenter.

Kilder

LRF efter super-broccolin: ”Behövs ny lagstiftning”
SvD Nyheter 31. august 2014

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/perspektiv-ennart_3679836.svd
Henrik Ennart i SvD Nyheter 23. juni 2014

Læs også

EU’s og Den internationale valutafonds voldtægt af Ukraine: Udsalg af jord og fri adgang for GMO
Netavisen 27. august 2014

EU’s patentdomstol: Kun for de multinationale
Netavisen 5. marts 2014

Netavisen 1. september 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater