Danmark i ny krig: Det er faneme uhyggeligt!

 

Leder
Kommunistisk Politik 9, 2014

Danmark er i krig igen: I Irak og i Syrien – i Irak igen, i Syrien for første gang – og i en ny krig.

Nu hedder den erklærede fjende IS/IL (Islamisk Stat), en islamistisk jihadgruppe, som har udråbt et kalifat i de dele af Irak og Syrien, den har erobret og kontrollerer med våbenmagt. Her styrer den med sharia for befolkningen og terror mod alle modstandere.

Men det er ikke nogen ukendt formation, der pludselig er dukket op og har chokeret verden med sin grusomhed med barbariske halshugninger, der lægges ud på youtube. Den har i flere år været aktiv i Syrien i den vestligt og islamistisk støttede væbnede kamp mod Assad-styret.

Grusomme henrettelser her af både regeringssoldater og –militser og af civile, muslimer og ikke-muslimer, fremkaldte ikke vestlige fordømmelser. Ligesom de ikke mindre grusomme mord på irakiske, syriske, libyske og palæstinensiske civile, børn i massevis indbefattet, begået med Vestens bomber og raketter ikke har gjort det.

IS/IL er tværtimod blevet støttet, mere eller mindre skjult, af en hele stribe reaktionære arabiske og andre regimer, og i det mindste blevet tålt af resten. De er alle samlet i en alliance, der hedder ’Syriens Venner’ – som Danmark også er med i – med samtlige folketingspartiers støtte.

Derfor har  IS rigeligt med hypermoderne våben og rigeligt med penge, der delvist stammer fra kontrollen med syriske oliekilder,  hvorfra olien eksporteres bl.a. til EU.  Vesten har ladet disse forsyninger,  som også indbefatter  udenlandske lejesoldater – herunder mere end 100 fra Danmark – passere:. For det var Assad, som skulle væltes.

Men IS er tilsyneladende kommet ud af kontrol. Og nu skal den bekæmpes, og Danmark er i krig igen.

Det er faneme uhyggeligt!

Det officielle Danmark og samtlige folketingets partier stemte for at sende våbenfly til kurderne i Irak som en del af krigen mod IS. Nu er Danmark også med i en kernekoalition af lande, der fører krig.

Sammen med USA og dens traditionelle drabanter Australien, New Zealand, Canada og UK. Sammen med de store EU-lande som Tyskland, Frankrig og Italien og en hele stribe mindre, indbefattet tidligere østlande. Og sammen med Tyrkiet og en stribe af de mest reaktionære arabiske lande, som har ladet våbnene flyde til IS,  såsom Saudiarabien og Qatar. De irakiske kurdere og deres peshmerga er udset til at spille en rolle som frontlinjestyrker på jorden.

USA vil først og fremmest bombe, bombe og bombe. Det vil også ramme civile. Og det er beklageligt, men krigsomkostninger, hedder det.

Det er faneme uhyggeligt!

Krigen forudses at blive langvarig. 3-5 år siger krigskoalitionen. Man vil svække IS, trænge den tilbage og med tiden tilintetgøre den. Og ikke kun  gennem militære aktioner, men også ved at udtørre pengeforsyningerne, våbenleverancerne og nye forsyninger af islamistiske krigere fra udlandet (også kaldet lejesoldater).

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard udelukker ikke, at Danmark kan blive involveret i direkte militære operationer, udover f.eks. våben til peshmerga. Det er nærmest en garanti for det.

Syrien og en række andre lande har fordømt en amerikansk krigserklæring på syrisk jord og amerikanske bombninger som en overtrædelse af international lov, hvad det indlysende er. Det er reelt også en krigserklæring mod Syrien.

Udover de officielle krigsmål er der de knap så officielle.

Det er stadig at vælte Assad og bringe nogle af  de vestligt støttede oprørere fra ’Syriens Frie Hær’ til magten. Samme recept blev afprøvet i Libyen, hvor NATO bombede og de vestlige krigsmagere garanterede ’demokrati’ og ’fremgang’. Det er nu en lovløs stat i islamistiske banders vold.

Der er også en gammel plan om at dele Irak i tre dele efter religiøse og etniske skillelinjer: en kurdisk, en sunnimuslimsk og en shiamuslimsk del.

I begyndelsen af terrorkrigen efter 2001 blev der snakket en del om at tegne et nyt kort over Mellemøsten – det vil sige gennemføre en balkaniseringsproces i imperialismens og Israels interesse. Den er stadig på bordet.

Og Danmark er med. Helt med. Med op til halsen og over hovedet.

Samtlige regeringer, stats- udenrigs- og krigsministre siden terrorkrigens begyndelse har løjet Danmark i krig og løjet om krigsbegrundelser og løjet om dens katastrofale resultater. Den ny krig bliver ikke anderledes.

Det er faneme uhyggeligt!

Redaktionen 16. september 2014

Netavisen 16. september 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater