Den irakiske hær angriber yazidierne i Sinjar

Pressemeddelelse FEY-KURD
København den 2. maj 2022

En plakat til minde om en dræbt YBS-soldat på en sønderbombet bygning i byen Sinjar.

En stor del af irakiske soldater med pansrede køretøjer og kampvogne gik ind i Sinjar (Şengal), angreb YBŞ (Şengal forvar enheden), YJŞ (Şengals kvindernes forsvar enheden) og (de interne sikkerhedsstyrker i sinjar). Der er meldinger om en skole blandt de bombede steder i Dugir-området i Sinjar.

Samtidig med den tyrkiske invasion af guerillaområderne i Sydkurdistan (Nordirrak) den 17. april 2022 og Tyrkiets angreb på Rojava, har den irakiske hær øget sin militære tilstedeværelse i- yazidierne bosættelsesområdet i Sinjar i de seneste uger. Den irakiske hær har lukket mange veje i regionen. Målet er at afbryde forbindelsen mellem områder Sinjar, Rojava og Medyas forsvarszoner, dermed knuse modstanden. Disse angreb sker på baggrund af samarbejde mellem Erdogan-regeringen i Tyrkiet, Barzani-partiet KDP (Kurdistan Demokratike Parti) i Sydkurdistan og den irakiske centralregering under Mustafa al-Kadhimi.

Hvorfor angriber den irakiske hær yazidierne nu?

Da folkedrabet på yazidier begyndte den 3. august 2014, trak central regering i Bagdad deres sikkerhedsstyrker, fra Sinjar. I de følgende uger og måneder blev der gennemført et brutalt folkedrab på yazidier. Folkedrabet blev bredt dækket af internationale medier og fik dermed stor opmærksomhed af det internationale samfund. Fra august 2014 til januar 2015 blev der ydet en stor modstand af den lokale yazidier for at forhindre Islamisk Stat (IS) til at besætte Sinjar-bjerget.

Efterfølgende blev der etableret et organisationssystem blandt befolkningen, der skal beskytte yazidier i bosættelsen områder. Selvforsvarsstyrkerne, som YBŞ og YJŞ blev grundlagt som en del af disse bestræbelser. Disse selvforsvarsstyrker befriede mange byer og landsbyer i Sinjar.

I disse dag angriber den irakiske hær yazidierne for at afvikle deres autonome administration og selvforsvars enheder. Den samme irakiske hær, som forlod yazidier i 2014 for IS kan begå folkemord, har ikke kunnet finde en permanent løsning.

De nuværende problemer, hvor yazidierne-samfundet står over for i Sinjar, kan ikke løses uden at inkludere repræsentanter for Rådet for den demokratiske autonome administration i Sinjar (MXDŞ) af yazidi -samfundet.

Vi opfordrer derfor den irakiske hær i øjeblikkeligt at stoppe militære angrebet på yazidier og opfordre den irakiske regering og politiske partier til en fredelige løsninger med yazidiernes repræsentanter.

2. maj 2022 Kurdistan national kongres


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne