Finanslov 2015:  Cementering af nedskæringer uden reelle forbedringer


Regeringen har fremlagt deres forslag til finanslov for 2015, og alle medier forventer, at der vil blive et forlig med SF og Enhedslisten –  som erkendtlighed for at holde hånden over regeringens nedskærings-,  privatiserings- og krigsdagsorden.

Kommentar
FSK/Kommunistisk Politik
 Fra Hånd i Hånd-aktionen ved folketingets åbning 1. oktober 2013
Ny aktion planlægges 7. oktober 2014

Se mere her

Efter mange år, hvor det ene nedskæringsfelttog har efterfulgt det andet, er der gerne lidt krummer til de fattige op til et valgår.

Helt konkret er der 1,5 mia., som er øremærket velfærdsforbedringer. Del og hersk forsætter. Blot er nu  slagsmålet om, hvem der skal undgå nedskæringer, for en gangs skyld vendt til hvem der skal have del i krummerne.

Er det sygeplejen eller pædagogerne eller måske de ældre? Er denne pinagtige farce ikke nok, står de reaktionære fagforeningspampere klar til at forsøge at tage dampen ud af et hvert optræk til markering af utilfredshed med den herskende politik.

De allerede gennemførte nedskæringer med S-R-(SF) og ’rød’ blok står ved magt og cementeres med den ny valgårs-finanslov. Og nye føjes til: SR vil spare 140 millioner på den i forvejen utilstrækkelige fødevarekontrol, mens MRSA- og listeria-udbrud rammer bredt.

Helt centralt i modstanden mod det nye finanslovforlag står  kampen mod dagpengereformen, og kampen mod den gensidige forsørgelsespligt – for at annullere dem som asociale misfostre.

Både SF og Enhedslisten har sammen med LO-lokalafdelinger og enkelte forbund meldt ud med, at de er ’forbløffede’ over statsministerens fuldstændige afvisning af at rulle dagpengereformen så meget som en millimeter tilbage.

Deres egen politiske kurs om at støtte en socialdemokratisk regering som ”det mindste onde” har ført nederlag på nederlag med sig. Og stadig er alt hvad de kan løfte sig op til  ’forbløffelse’ og ’undren’.

Det er, som om den ellers progressive del af fagbevægelsen  og  den parlamentsfikserede venstrefløj ikke tror på borgerskabets krigserklæring mod alle arbejdsklassens tilkæmpede forbedringer, men i stedet sætter deres lid til valgflæsk og skåltaler og venligt presseri.

Men borgerskabet helmer ikke, før dagpengesystemet er fuldstændig lukket ned, på samme måde som efterlønnen.

Det hjælper ikke at undre sig over borgerskabets rationale, der er tale om mennesker, der aldrig frivilligt vil slippe en rød reje. I stedet for at undres må man finde sammen og kæmpe.

Det fremlagte forslag til finanslov er akkompagneret af et Hercules transportfly, der sendes med våben til Irak for at bidrage yderligere til den krigskatastrofe som Danmark har et kæmpemedansvar for.

De reaktionære kræfter, som folketinget støttede med F16 bombetogter i krigen mod Libyen,  er dybest set de samme, der nu bruges som anledning til et fornyet militært engagement i Irak med krig mod Islamisk Stat som begrundelse.

Det er ganske vist imod international lov, og helt imod en fredelig løsning og al fornuft – og ikke mindst imod den irakiske befolknings interesser – at imperialisterne bliver ved med at blande sig.

Til gengæld koster det en formue, og pengene til at myrde løs hentes direkte op af de fattiges lommer.

Dansk medlemskab af NATO garanterer stadig højere rustningsudgifter og nye krige, ligesom medlemssakbet af EU garanterer asociale nedskæringsfinanslove selv op til et folketingsvalg.

Skal man gøre regnskabet op for dette årtusinde har Danmarks internationale rolle været konsekvent støtte til de mest reaktionære imperialistiske kræfter, med tusindvis af liv på samvittigheden, mens  flere hundrede unge danske soldater har givet deres liv og førlighed til en løgn om at hjælpe fred og demokrati.

Står det til Folketingsflertallet skal denne politik fortsætte, med indkøb af militært isenkram til milliarder – blandt andet i Danmarkshistoriens største våbenhandel med indkøb af nye krigsfly til mere end 30 milliarder –  og en støtte til stjernekrigs- missil’forsvar’ og udbygning af NATO- baser i Baltikum, der kan give adgang for amerikanske krigsskibe i Østersøen.

Nu er forhandlingerne skudt i gang, og et stort parlamentarisk drama vil blive udspillet. Uanset det eneder med en finanslov med blå blok eller det bliver ‘rød’ bloks finanslov er det en nedskæringsfinanslov uden reelle forbedringer.

Netavisen 28. august 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne