Vækstplan DK’s billige sodavand: Mere profit, mere elendig føde

 

Der er nu gået et halvt år siden sodavandsafgiften som en del af ‘Vækstplan DK’ blev afskaffet som følge af forliget mellem regeringen, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance og den forventede virkning – stærkt forøget salg af sodavand – kan gøres op.

Med andre ord – mindre sundhed, mere sygdom og flere overvægtige børn og voksne i Danmark.

Den officielle begrundelse for at fjerne afgiften var at flytte salget fra grænsehandelen til de danske butikker. De danske butikker melder om det sidste, men hvad med grænsehandelen?

Den er ikke blevet mindre, melder en af de større butikker Fleggaard og ingen af de øvrige grænsebutikker modsiger dette.

Nogen officiel undersøgelse af facts skal vi dog ikke forvente. Socialdemokraternes forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen mener ikke, der er grund til at undersøge, om det samlede forbrug af sodavand er steget, han går blot ud fra, at man ikke kan regne med grænsebutikkernes meldinger, så alt er nok fint og som det skal være.

Regeringspartiet glæder sig over effekten på det hjemlige salg, hvor f.eks. COOP kan melde om en forøgelse på 80 %! Og Bryggeriforeningen om en samlet stigning på 11,6 %.

”Vi har lavet en vækstpakke for at skaffe arbejdspladser” og ”politikken ser ud til at virke”, udtaler Jens Joel, ferieafløsende ordfører for SD om afskaffelsen af sukkerafgiften.

Men for ligesom at ryste den anden side af sagen af sig, angrebet på folkesundheden, udtaler han i samme omgang: ”det var de borgerlige, der forlangte det” (Politiken d. 28. juli 2014).

Men SD har ingen planer eller ønske om at ændre noget.

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk mener, at virkningen vil slå igennem om et år eller to, når der laves børneundersøgelser. Der vil der kunne konstateres flere overvægtige børn.

Han siger desuden til dr.dk:

”Afgiftsnedsættelser vil typisk ramme dem med færrest penge mellem hænderne, fordi de mere velstillede i forvejen køber de sodavand, de vil have – og de drikker desuden også mindre sodavand. Så den sociale skævhed er kun blevet forstærket af det her” (27. juli).
“Det er folks eget ansvar”

Ifølge de liberale partier Venstre og Dansk Folkeparti er dette helt og aldeles den enkelte families ansvar. Erhvervsordfører Hans Christian Skibby (DF) kommenterer:

”Med al respekt tror jeg, at dem der har store sundhedsproblemer, og giver deres børn for meget sodavand, de ville have købt sodavand alligevel. Måske bare i Tyskland. Så jeg har det ganske fint med det”.

Claus Hjorth Frederiksen er enig: ”Folk er selv ansvarlige for hvilke drikkevarer de drikker”

Uanset hvad den borgerlige moral mener, der burde være gældende, er det et faktum, at prisen betyder noget for hvad vi køber.

Overklassen har altid muligheden for at beskytte sig selv og købe ind fra den økologiske niche – som f.eks. de ledende folk i GMO – industrien gør det. De kunne ikke drømme om selv at indtage genmodificeret mad fuld af sprøjtegift.

Se foredrag af William Engdahl fra 1. januar 2014 på YouTube The Hidden Agenda of Genetic Manipulation, F. William Engdahl
Fjern momsen på økologi

En virkelig sundhedsfremmende politisk beslutning ville være at fjerne momsen på sunde fødevarer, f.eks. på økologi.

De Samvirkende Købmænd ønskede tidligere på året faktisk selv at tage initiativ til at gøre dette.

”Vi ser gerne, at vi får et større salg af produkter, som er sunde for både mennesker og dyr. Det er en naturlig del af vores samfundsansvar. Det må være muligt at fremme sund forbrugeradfærd”, sagde John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd i den forbindelse.

Fødevareordfører for det radikale regeringsparti Christian Friis Bach afviste, at det overhovedet var muligt:

Du hverken kan, må eller skal fjerne momsen på bestemte produkter for at fremme salget af dem. Det kan hurtigt blive en glidebane uden ende, og desuden er det EU-stridigt, som jeg forstår det”.

Moms på økologi fordi EU kræver det?
Folkebevægelsen mod EU 27. januar 2014

Kandidat til EU-parlamentsvalget fra Folkebevægelsen mod EU, Lave K. Broch gav denne kommentar:

”Der er mange fordele ved at købe og spise økologisk mad. Du undgår rester af sprøjtegifte i din mad, økologiske dyr lever under bedre forhold, økologi er godt for vores grundvand, og du slipper for gensplejset mad. Men mange køber ikke økologisk mad, fordi den er for dyr”, siger Lave K. Broch på Facebook

…Det vil derfor være godt, at sætte momsen ned eller fjerne den helt på økologisk mad. Men det tillader EU ikke. Det synes jeg ikke, EU skal bestemme. Danmark bør genvinde selvbestemmelsen over økologi reglerne og landbrugsområdet! Det kan kun gå for langsomt.”

… og imens regeringen styrker usundheden kan Dan Jørgensen så løfte sin moralske pegefinger og pludre om danskernes usunde spisevaner, mens han samtidig holder hånden over svineindustriens spredning af sygdommen MRSA og antibiotika resistens i befolkningen.

 

 

Netavisen 30. juli 2014

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne