Rina Ronja Kari: “Junckers løfter er tomme, men hans handlinger siger alt”

Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU, har i dag stemt imod at godkende Jean-Claude Juncker til posten som formand for EU-kommissionen

Den kommende EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker med kandidat til en anden af EU’s topposter


Den 59-årige kristendemokrat og tidligere premierminister i Luxemburg Jean-Claude Juncker blev i dag af EU-parlamentet godkendt som ny formand for EU-Kommissionen.

Juncker havde brug for opbakning fra 376 medlemmer af parlamentet. 422 af de 751 medlemmer af Europaparlamentet stemte på ham som formand. 250 stemte imod, mens 47 stemte blankt. 10 stemmer blev erklæret ugyldige, og 22 deltog ikke i afstemningen.

Blandt dem, der sagde Nej til ham, var Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU. Hun siger:

–  For at sikre tilstrækkelig med stemmer i parlamentet har Juncker sagt en masse fine ting om, at han vil bekæmpe social dumping og fattigdom i EU samt sikre mere gennemsigtighed i EU-institutionerne. Han sagde endda, at han ikke tror på et Europas Forenede Stater.

–  Jeg tror ikke et ord, af det han sagde. Juncker skal måles på sine handlinger og ikke de tomme løfter, han i dag har stået og lukket ud foran Parlamentet for at tækkes socialdemokraterne. Som tidligere premierminister og EU-leder har Juncker i 18 år stået i spidsen for studehandler og mere overførsel af magt til EU over medlemslandenes økonomiske politik.

Men det er ikke ord, men praksis, der tæller. Og Rina Ronja Kari er ikke i tvivl om, hvad Jean-Claude Juncker står for:

–  Som tidligere præsident for eurogruppen har Juncker stået i spidsen for at gennemføre en umenneskelig nedskæringspolitik, der alene har haft til formål at redde euroen og de skruppelløse banker. De sociale og menneskelige konsekvenser af Junckers politik er tydelige: I Portugal og Spanien er hundredetusindevis af mennesker blevet sat på gaden og millioner er blevet gjort arbejdsløse.

– Vi vil komme til at se hans sande kulør, når han som Kommissionsformand skal foreslå nye traktatændringer i den kommende tid. Det vil være traktatændringer, som vil betyde mere magt til EU og mere EU-indblanding i den økonomiske politik, siger Rina Ronja.

Onsdag afholdes en såkaldt ‘topmødemiddag’ med EU’s stats- og regeringschefer, der skal besætte de øvrige topposter i EU-systemet. Den nyliberale danske statsminister Helle Thorning-Schmidt mødes inden med Jean-Claude Juncker, der officielt tiltræder sin post som afløser for Jose Manuel Barroso til november.

Under middagen skal EU-bosserne finde den ny EU-præident (til afløsning af van Rumpuy) og ny udenrigsminister (i stedet for Catherine Ashton).

Thorning-Schmidt har kategorisk benægtet at være kandidat til en af posterne, uden at nogen tror det.

I givet fald ville hun kunne nå at åbne folketinget som statsminister den 8. oktober – og evt. udskrive valg, selvom det ikke en en forudsætning for statsministerbytte.

Netavisen 15. juli 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater