Ny vækstplan: Samme uduelige asociale recept

SR-regeringen har spillet ud med en såkaldt vækstplan, der skal ’få Danmark HELT ud af krisen’. Det er tomme løfter. Sammen med en ny beskæftigelsesreform  kører den afsted på gamle EU-recept, som ikke virker: Skattelettelser til kapitalen, stramning af overførselsindkomster.

Hele 89 ’vækstinitiativer’ skal få Danmark HELT ud af krisen: Sådan lyder SR-regeringens seneste plan, der samtidig skal være et forsøg på at sikre regeringen genvalg – og ses som dens sidste chance for at slå blå blok, der i opinionsmålingerne står til en massiv valgsejr.

Der er intet nyt i metoderne eller hensigten: Forkæl kapitalen og ’erhvervslivet’ med skattelettelse og støtteordninger, og stil al den uddannede og veldisciplinerede arbejdskraft til rådighed, den måtte have brug for. Nu og i al fremtid – og på stadig ringere vilkår.

Ved hver eneste ny nedskæringsreform har SR-regeringen lovet, at den både ville skabe vækst og jobs og ’sikre fremtidens velfærd’. Den har skabt sin egen mytologi om, at den danske økonomi i kraft af dens reformer skridt for skridt er på vej ud af krisen og at det hele tiden går fremad. Men det er simpelthen tilpasning til EU’s indre marked,

Dansk økonomi er ikke lige ved at være ude af krisen og inde i et nyt opsving. Siden den akutte krise brød ud i 2008 har dansk økonomi gennemlevet en fase med stagnation i mere end fem år. Med små frem-, men også tilbagegange og fornyet recession.

Ingen af hverken VK-regeringens eller SR og –SF-regeringens  krise- og vækstpakker – indbefattet hele striben af asociale nedskæringsreformer i dagpenge og overførselsindkomster har skabt vækst og nye jobs.

De rige er blevet rigere, de fleste fattigere, velfærden er skrumpet til ukendelighed – og der er ikke komme nye jobs. Opsvinget er udeblevet.

Nu forsøger man sig igen. Denne gang ikke mindst med at reducere energiafgifter for virksomhederne, der ellers skulle fremme ’grøn omstilling’ sammen med en stribe andre ’initiativer’, der skal gøre det billigere at være producent i Danmark.


Se Ritzaus korte ammenfatning

Her er indholdet i regeringens vækstpakke

Det er den private sektor, der fokuseres på, og både ’rød’ og blå blok vil forkæle. Den offentlige sektor skal samtidig yderligere beskæres. Massefyringerne er ikke slut.

Regeringen lover vækst. Blå blok siger det ikke er nok. Arbejdsgiverne er glade, men vil have mere. LO garanterer det vil skabe jobs.

Belært af reaktionen på at sammenkoble sociale nedskæringer med skattelettelser til kapitalen har regeringen denne gang skilt tingene ad i præsentationen, selvom beskæftigelsesreformen, der blev præsenteret i sidste uge og den ny Vækstplan fra denne uge, er to dele af samme sag. Sidst gik det ikke godt for Thorning og Co. Planerne blev genneskuet, og protesterne var omfattende.

Beskæftigelsesplanen skal angiveligt omdanne ufaglærte arbejdsløse til faglærte – for 80 pct. af dagpengene Og ugen efter præsenteres så skattelettelserne.

Formlen er den samme. Det er samme uduelige og asociale recept. Den virker ikke, som det påstås. Men kapitalen forgyldes, og de riges elite beriger sig endnu mere.

Både ’rød’ og blå blok har været ude af stand til at løfte dansk økonomi ud af den krise, som ingen af dem forudså eller tog højde for. Nu beder de til et lille kapitalistisk mirakel, et nyt opsving – SR til  før valget, blå blok ser det gerne først efter. For ingen af dem kan styre den.


Se mere

Beskæftigelsesreformen er EU tilpasning
Netavisen 10. maj 2014

Se også

Misvækstplan.dk: Nedskæringer for 12 milliarder i ’Ny moderne offentlig sektor
20. juni 2013

Velfærd under afvikling: Næsten 40.000 offentligt ansatte fyret på fire år
28. maj 2013

Netavisen 9. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne