Alternativer til EU Nej til Europas Forenede Stater – Markant flertal for Norden frem for EU

 


Tænketanken NyAgenda har fået Gallup til at lave en meningsmåling om hvorvidt danskerne ønsker Europas Forenede Stater. Kun 8 pct. svarer ja. 47 pct. af danskerne foretrækker et nordisk forbund, mens kun 28 pct. foretrækker fortsat medlemskab af EU

Tænketanken NyAgenda har fået Gallup til at lave en meningsmåling om hvorvidt danskerne ønsker Europas Forenede Stater.

NyAgenda har fået Gallup til at lave denne måling fordi EU-kommissionens næstformand Viviane Reding har sagt, at hun ønsker, at EU skal udvikles til Europas Forenede Stater (”United States of Europe”). Og fordi EU-kommissionens formand Jose Manuel Barroso har udtalt, at vi om nogle få år lever i et føderalt EU, og at han i nær fremtid vil fremlægge et forslag til en ny EU-traktat, udtaler Drude Dahlerup fra Tænketanken NyAgenda.

–  Det bemærkelsesværdige er, at målingen viser, at vælgere fra samtlige partier afviser tanken om Europas Forenede Stater, mens ingen af de danske EU-positive partier åbent har taget afstand fra Viviane Redings ideer, udtaler Lave K. Broch fra tænketanken NyAgenda.

– Selv hos Det Radikale Venstre siger 66 pct. nej til Europas Forenede Stater og kun 11 pct. siger ja, tilføjer Lave K. Broch, der også er kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og medlem af Det Radikale Venstre.


Link til artikel hvor Jose Manuel Barroso udtaler sig

Se også

EU-Kommissionen ønsker Europas Forenede Stater
Netavisen 10. januar 2014

Europas Forenede Stater – i USA’s skygge
Kommunistisk Politik 22, 2002


Nordisk forbund et alternativ ?

Samtidig har Gallup for NyAgenda lavet en meningsmåling om, hvorvidt danskerne ønsker et nordisk forbund i et fleksibelt samarbejde med EU i stedet for fuldt EU-medlemskab.

Lave K. Broch – en af Folkebevægelswen mod EU’s spidskandidater til EU-parlamentsvalget den 25. maj 2014

Et markant flertal på 47 pct. vælger et nordisk forbund og kun 28 pct. vælger fuldt medlemskab af EU. 25 pct. svarer ved ikke, fortæller en pressemeddelelse fra tænketanken.

Dette overraskende resultat fremkommer på et tidspunkt, hvor tilliden til EU er lav, hvor der er opbrud i Storbritannien i forhold til EU, og hvor diskussionen om udvidet nordisk samarbejde er kommet på dagsorden i hele Norden med bl.a. Stoltenberg-rapporten og Gunnar Wetterbergs rapport om en nordisk forbundsstat.

– Målingen viser, at danskernes holdning til EU afhænger af hvilket alternativ til EU, der præsenteres. Et nordisk forbund støttes af et markant flertal af danskerne og det vil være oplagt at nordiske politikere følger befolkningen og begynder at se på mulighederne for at styrke et mere formelt og mere omfattende nordisk samarbejde, udtaler Drude Dahlerup fra NyAgenda.

– Det er bemærkelsesværdigt, at der er flertal for et nordisk forbund blandt næsten samtlige partiers vælgere når vælgerne får en mere nuanceret valgmulighed. Kun Venstre og Det Radikale Venstre har flertal for EU-medlemskab i stedet for et nordisk forbund. Men også i disse to partier vælger over 30 pct. af vælgerne et nordisk forbund, udtaler Niels I Meyer fra NyAgenda.

– Der vil være mange fordele ved at styrke det nordiske samarbejde. Et nordisk forbund kan være med til at sikre det nordiske velfærdssamfund og højere standarder inden for sundhed og miljø. Derudover vil en fælles nordisk stemme i verden kunne bidrage til at finde mere bæredygtige løsninger inden for konfliktløsning og i kampen mod den globale opvarmning – og erfaringer viser at det vil være muligt for Norden, at indgå gode handels- og samarbejdsaftaler med EU, udtaler Lave K. Broch.

I 2004 gennemførte Gallup en lignende undersøgelse for Folkebevægelsen mod EU, hvor 51 foretrak tættere nordisk samarbejde, mens 36 pct. foretrak fortsat EU-medlemskab.

Læs mere om NyAgendas nye måling – http://nyagenda.dk/

Læs mere om Gallup-undersøgelsen i 2004 – klik her!.

Se mere om Tænketanken NyAgenda på www.nyagenda.dk

Netavisen 1. marts 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater