Hvem står bag volden i Ukraine?

Situationen i Ukraine har udviklet sig til noget, der minder om starten på en borgerkrig. Mindst 22 er dræbt, heraf ni betjente. Hundreder er såret. Demonstranterne vil have Ukraine ind i EU. financieres af EU og USA og omfatter voldelige nazistiske kræfter.

For to dage siden så det ud til, at en fredelig løsning af konflikten var på vej, da der blev truffet og gennemført en aftale mellem regimet og oppositionsledere om at de vestligt støttede demonstranter skulle rømme besatte bygninger, mens anklagerne mod regimemodstanderne skulle droppes.

Men dagen efter besatte demonstranter Rådhuset i Kiev, og satte ild på regeringspartiets kontorer. Efter en frist til at rømme Rådhuset var overskredet, satte præsident Jakunovitz politi og specialstyrker ind.

Han betegner oppositionens nye aktion som ‘et kupforsøg’.

Mindst 25 er blevet dræbt, heraf ni betjente, der blev slået ihjel af demonstranter, der bistås af ukrainske nazister. Angiveligt er hundreder, måske så mange som tusind, blevet såret, en del alvorligt.

Sammenstødene har udløst en strøm af fordømmelser mod Janukovits fra statsledere i USA og EU.

EU og den danske udenrigsminister overvejer sanktioner mod Ukraine. S og V forlanger det.. Hvad der sker i Ukraine ’er uhørt i et demokrati, hedder det.

Det er imidlertid ikke mere end godt 20 år siden, at dansk politik 18. maj 1993 affyrede 113 skud mod unge demonstranter på Nørrebro i København, der protesterede mod omafstemningen om Maastricht-traktaten.11 blev ramt.

Sandheden om urolighederne i Ukraine er, at de er udløst og finansieret af USA og EU.

Demonstranternes hovedkrav er, at Ukraine skal knytte sig til EU og forkaste en aftale med Rusland.

Den tidligere amerikanske viceøkonomiminister i Reagan-administrationen Paul Craig Roberts, der er en skarp kritiker af den amerikanske politik for verdensherredømme, siger lige ud, at det er USA og EU, som står bag urolighederne:

”Protesterne i det vestlige Ukraine er organiseret af CIA, det amerikanske udenrigsministerium og af NGO’er, finansieret af Washington og EU, som arbejder sammen med CIA og udenrigsministeriet. Formålet er at omstøde den uafhængige ukrainske regerings beslutning om ikke at tilslutte sig EU.

USA og EU samarbejdede oprindeligt i en bestræbelse på at ødelægge Ukraines uafhængighed og gøre landet til en lydig klient hos EU-regeringen i Bruxelles. Målet for EU-regeringen er at udvide EU. For Washington er målene at gøre Ukraine til et mål for udplyndring af amerikanske banker og virksomheder og bringe Ukraine ind i NATO, så Washington kan sikre sig flere militærbaser ved den russiske grænse.”

Se

Washington Orchestrated Protests Are Destabilizing Ukraine
paulcraigroberts.org 12. februar 2013

USA arbejder aktivt på at bringe Jakunovitz-regeringen til fald og installere sine egne marionetter i landet og bruger i den forbindelse milliarder af dollars på sit netværk.

I en anden artikel beretter Paul Craig Roberts, at demonstranterne bliver betalt for deres protest. Han citerer en af sine læsere for følgende:

“Min kone, som er af ukrainsk nationalitet, har ugentlig kontakt med dine forældre og venner i Zhytomyr (I det nordvestlige Ukraine). Ifølge dem betales de fleste demonstranter med 2-300 grivna, svarende til 15-25 euro. I tillæg har jeg erfaret, at et af de mest aktive agenturer og ’betalingskasser’ på EU’s side er den tyske ’Konrad Adenauer-stiftelse’, som er tæt forbundet med CDU, d.v.s. fru Merkels parti’.

Se

US and EU Are Paying Ukrainian Rioters and Protesters
ICH 17. februar 2014

Den pro-vestlige ‘liberale’ opposition samarbejder åbent med fascistpartiet Svoboda. Blandt de voldelige demonstranter er også paramilitære højreekstremistgrupper som UNAUNSO.

Se
Ukraina vänder sig mot växande fascism
Proletären 12. februar 2014

USA’s og EU’s fordømmelser af det ukrainske regime er hykleri. De bærer selv et hovedansvar for at situationen er eskaleret til randen af en borgerkrig – hvor den ene side kæmper for at Ukraine bliver en del af det reaktionære EU og en militærbase for USA.

Den danske regerings overvejelser om sanktioner mod Ukraine er en billig propagandamanøvre, der skal skjule sandheden om den grove imperialistiske indblanding i Ukraine.

Se også

Ukraine i reaktionær krydsild
Netavisen 11. februar 2014

Netavisen 19. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne