GGGI og danske klimapenge: U-landsprofit, korruption og atomkraft


På dagen hvor FN’s generalsekretær  Ban Ki-moon besøger København og holder hovedtalen ved dette års Global Green Growth Forum, står samme organisation som centrum for en kæmpe skandale.

 

GGGI blev i juni 2012 under COP+20 en global organisation med FNs blå stempel. Officielt billede fra etableringen med bl.a. FNs generalsekretær Ban Ki-moon, den sydkoreanske præsident Lee Myung-bak – og statsminister Helle Thorning-Schmidt


Sagen afklæder ikke alene statsministerkandidat Lars Løkke, men i lige så høj grad den nuværende regering, dens miljø- og udviklingspolitik og dens sans for personlig vinding og hemmeligholdelse.

Men hvad er GGGI egentlig for en organisation og hvorfor støtter Danmark med 30 millioner om året?


Et ødelagt naturområde og 12 atomreaktorer

GGGI udspringer af Sydkoreas ‘grønne vækstplan’ og en teori om, at behovet for teknologi der skal redde verden fra at gå klimaamok skal betragtes som en profitmulighed, der kan skabe vækst – grøn vækst.

Anders Riel Müller fortæller på DIIS’s hjemmeside om Sydkoreas ‘grønne vækstplan’:

Planen blev lanceret som et storstilet projekt til 107 milliarder dollars der skulle skaffe en million jobs og samtidig sænke CO’-udslippet. En række koreanske fagforeninger og miljøorganisationer påpegede i et åbent brev, hvad der i virkeligheden lå i projektet.

40 % af pengene ville gå til støtte til præsidentens venner i byggebranchen, andre 40 % til restaurering af Sydkoreas 4 floder der udgør landets vandforsyning med miljøødelæggelser tilfølge. Endelig byggede reduktionen af co2 på bygningen af 12 nye atomreaktorer.

Den internationale reaktion fra organisationer som Verdensbanken og OECD var, på trods af kritikken, at hylde Præsident Lee Myung Bak for  ‘det miljømæssige paradigmeskift’ i Østasien.

Resultatet af ‘den grønne vækstplan’ blev, at der blev skabt mindre end 1 % nye jobs i forhold til løfterne, at vandkvaliteten i floderne blev ødelagt, at naturområdet blev spoleret, at store kulturhistoriske værdier blev buldoz’et væk.

Alle byggefirmaer blev anklaget for korruption og bestikkelse og formanden for den etiske overvågningskommission viste sig også at være bestukket af firmaerne i udbudsperioden.

Flere at atomkraftværkerne er siden lukket ned igen da det viste sig at reaktorerne ikke var blevet testet. Også her var certificeringerne skaffet gennem bestikkelse.

Skandalen rammer også regeringen

Ikke kun Lars Løkke Rasmussen navn kan forbindes til GGGI. Også dviklingsminister Friis Bach sidder i organisationens bestyrelse.

Efter det mislykkede klimatopmøde COP15 købte Danmark GGGI’s idé om grøn vækst  og en stor del af landets klimamidler blev satset på projektet. 90 millioner over de næste 3 år fra bistandhjælpens miljøpulje blev bevilget i 2011.

Støtten til organisationen fortsatte uændret med den ny regering der trådte til samme år.

Samarbejde mellem stat og erhvervsliv

18 lande er med bl.a. Kina, Australien, Mexico, Norge, Storbritannien, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar.

Landene indgår i et partnerskab  med førende kapitaler, bl.a.:  Danfoss, Vestas, AAB, General Electric, Hyundai, Samsungog Novozymes. Internationalt støttes GGGI af OECD og Det internationale Energiagentur.  Flere af virksomhederne var en del af den koreanske korruptionsskandale, nemlig Hyundai og Samsung.

Den danske regering ser store forretningsmuligheder i ideen om grøn vækst, et område hvor Danmark kan komme i førertrøjen i udnyttelsen af profitmuligheder i udviklingslandene.

Korruption, rod og hemmeligholdelse

I en meget kritisk rapport fra den koreanske rigsrevision blev det allerede i 2012 slået fast at GGGI var en organisation med privat udnyttelse af organisationens midler og korruption.

Rapporten blev dog holdt tæt ind til kroppen i Danmark. Den blev hverken fremlagt for den danske rigsrevision eller for offentligheden. Udviklingsminister Christian Friis Bach, der har siddet i GGGI’s bestyrelse fra starten, har helt bevidst valgt hemmeligholdelsen.

Nu beklager han at der ikke kom mere frem dengang, mens han samtidigt drejer sagen 180 grader ved at bruge GGGI’s korruption og overtrædelse af egne regler til at rose Lars Løkke Rasmussen som manden ‘der ryddede op’.

Friis Bach udtaler til Politiken:
”Der står ikke noget om korruption for danske midler i rapporten. Derfor har vi fulgt de retningslinjer der er for hvornår Folketinget skal orienteres”.

Den ‘grønne omstilling’ fortsætter ufortrødent og i disse dage afholdes to såkaldte klimamøder med international deltagelse i København. GGGI holder sit årsmøde og derefter afholdes klimafinansieringsmødet  ‘Copenhagen Climate Finance Meeting’ i FN-byen.

Klima-, energi og bygningsministeriet skriver på deres hjemmeside:
”Temaet for dette års topmøde er ressourceeffektivitet og mødet vil bl.a. have fokus på globalt grønt lederskab, grønne forretningsmodeller og grønne løsninger. Ban Ki-moon vil den 22. oktober holde hovedtalen ved 3GF som oplæg til den afsluttende session om fremtidens grønne investeringer.”

Den danske regering støtter i øjeblikket fuldt op om GGGI. En storsmilende Helle Thorning Schmidt kunne fra årsmødet slå fast, at der nu var snakket nok om problemer, og at regeringen stod fuldt bag Lars Løkke Rasmussen som formand og GGGI som sådan.

Onsdag (23.10.13) er udviklingsministeren kaldt i samråd angående den danske støtte til GGGI


Læs mere om Sydkoreas ‘grønne vækstplan’ hois DIIS her

Global Green Growth Institute – Klimabistand på første klasse
Anders Riel Müller 15. oktober 2013

Se også

Fra G20 til Rio+20
Kommunistisk Politik 13, 2012

Netavisen 22. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne