Modstandsmanden Frede Klitgård runder de 90 år

Den i vide kredse kendte og respekterede modstandsmand Frede Klitgård runder den 7. januar 90 år. Der afholdes reception på dagen den 7. januar 2013 kl. 12-15 i selskabslokalerne Byparken 13, Allerød

Frede Klitgård indskrev sig i historien, da han den 16. september 1943 – to uger efter at den tyske besættelsesmagt havde indført militær und­tagelsestilstand med bl.a. dødsstraf for sabotage – blev grebet på fersk gerning som sabotør af dansk politi og straks udleveret til den tyske besættelsesmagt.

Det skete, da britisk sabotagemateriel, han transporterede på sin bagagebærer, og som var tiltænkt den jyske længdebane for at standse tyske militærtransporter, detonerede af uforklarlige grunde. Frede Klitgård blev slynget af cyklen og oplevede et hårdt møde med fortovsfliserne. I omtumlet og næsten bevidstløs tilstand blev han arresteret af en dansk politibetjent, som tilfældigt befandt sig på stedet.

Efter dansk politis, stikkeres og det tyske Gestapos optrevling blev fem ældre kammerater som den første modstandsgruppe henrettet på Skæring Hede den 5. december 1943, mens Frede Klitgård endte i det tyske tugthus Dreibergen ved Rostock og sluttelig i den frygtelige tyske koncentrationslejr Neuengamme. Begge steder varetog han med ildhu medfangernes interesser.

Frede Klitgård har i mange år været formand for foreningen Aktive Modstandsfolk, der tæller sabotører, krigssejlere og deres enker. Han har sammen med andre bestyrelsesmedlemmer lagt et stort og bryd­somt arbejde i at dokumentere, rejse og sikre de pågældende de erstatninger, de har krav på i henhold til lov om erstatning til besæt­telsestidens ofre.

Han var i spidsen, da modstandsfolkene i 1969, det vil sige et kvart århundrede efter afslutningen af Anden Verdenskrig (!), fik gennemført en stor revision af erstatningsloven, hvorefter de over 6000 danske søfolk, der havde gjort tjeneste for Storbritannien under krigen, i givet fald og efter dokumentation for mén som følge af deres indsats blev berettiget til ydelser efter den danske erstatningslov.

I en længere årrække var Frede Klitgård en skattet medarbejder i det hedengangne kommunistiske dagblad Land og Folk og i typogra­fernes forbund.

Han har aldrig glemt, hvor han kom fra og taler stadig arbejderklassens sag.

– erk

Frede Klitgårfd har i en lang årrække været redaktør og er fortsat drivkraft bag det antifascistiske kvartalstidsskrift Håndslag –

Download det seneste nummer (4,2012 i pdf her

Netavisen 3. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne