Strejken på flere plejecentre i Aarhus: En principiel og resultatrig kamp

Sosu- ansatte på plejecentre i Århus har strejket for flere hænder til den direkte pleje og omsorg for de ældre beboere på centrene. Selvom de bebuede budgetnedskæringer blev taget af bordet, er situationen for de ældre og ansatte katastrofal.  Strejken fortsatte efter det kommunale budgetforlig, men efter nye indrømmelser blev arbejdet genoptaget på de strejkende plejecentre.

Kommunistisk Politik 19, 2012

Nedskæringerne i plejen har betydet at der ikke er tid og hænder nok til at give de ældre vand, medicin og varm mad. Kommunens løsning er mere personaleledelse og kontrol.

De sosu-ansatte på Ceres Huset, hvor strejken startede for 2 uger siden, har længe forsøgt at få ledelse og politikere i tale omkring de katastrofale forhold og udvikling på ældrecentrene både for ældre og de ansatte.

Der er blevet færre og færre mennesker til omsorg og pleje af stadig svagere ældre beboere. Når der ikke længere er tid til hjælp til toiletbesøg har svaret været at give de ældre større bleer på. Når der ikke er hænder til at hjælp med at spise varm mad – bliver svaret kold mad. 

Det er uværdigt og fagligt uansvarligt, mener de strejkende. For de ansatte betyder det en hverdag med stress, dårlig samvittighed og ringe muligheder for at bruge deres faglige viden til gavn for de ældre. 

Afviser handleplan med mere ledelse og kontrol

Tidligere på ugen kom kommunen med en plan for, hvordan man kan forbedre arbejdsforholdene i ældreplejen. Men den dur ikke, udtalte en af de strejkende Morten Jul Kristensen til pressen:

– Den plan, som kommunen var ude med i går, handler mest om at indsætte flere kontrollanter ind i form af sygeplejersker og teamledere, men vi efterspørger flere hænder ude på vores gange til at varetage de helt basale opgaver, og det har vi ikke fået.

I stedet for flere ansatte i plejen skal der ansættes en teamleder til at fordele arbejdet og en sygeplejerske til at vurdere udførelsen af arbejdet.

– Vi er rigtig kede af al den overvågning, der skal til. De mener, den er nødvendig, og det mener vi jo absolut ikke, den er. En sygeplejerske har jo ikke fingrene i bolledejen. Hun skal se os over skuldrene, og se dem der dokumenterer over skulderen og se, om de gør det rigtigt, udtalte Jette Hansen fra Ceres Huset til planen.

Det er en generel udvikling på landsplan i ældreplejen, at skellet mellem hvad politikerne lover i de såkaldte kvalitetsstandarder for plejen ( som personalet skal leve op til), og hvad der i praksis kan lade sig gøre, med stadig færre ansatte på gulvet, er blevet større og større.  Det er en af de ting som de strejkende har peget på.

Politikerne må melde klart ud, hvordan de reelle forhold er og tage ansvaret for dem, frem for at dække sig under flotte ord og skubbe det over på de ansatte i plejen.

Se også

Jyllands Postens naive tillid til plejeledelsen i Århus
JP Århus’ lederskribent har åbenbart opbygget en helt ny og grænseløs tillid til Århus Kommunes ledelse.
Af afdelingsformand Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Besparelse taget af bordet – problemerne består

– Vi fortsætter, indtil vi får mulighed for en dialog med fungerende rådmand Thomas Medom omkring, hvordan vi får tilført ressourcer til vores kerneopgaver, som er pleje og praktisk hjælp, udtalte sosu ansat ved plejeboligerne Kongsgården, Morten Jul Kristensen.

Den 20. september demonstrerede omkring 200 strejkende sosu-ansatte foran Århus Rådhus, hvor de afleverede indsamlede protestunderskrifter. Indenfor murene på Rådhuset blev der forhandlet budget, hvor der blandt andet indgik besparelse på 38 mill.kr. i ældreplejen.

Den nye besparelse er nu taget af bordet, men ingen forbedringer indgår. En repræsentant for de strejkende, Jane Agerbæk, vendte tomlen nedad. Man er skuffede over at kommunen ikke kunne give et løft til ældreplejen.

Nye løfter: Arbejdet genoptaget

Efter mere end en uge med strejker, demonstrationer og møder besluttede sosu-medarbejderne mandag den 24.september at genoptage arbejdet fra tirsdag morgen efter mødet med rådmand for Sundheds-og omsorg Thomas Medom (SF) og FOA Aarhus, hvor de strejkende er organiseret.

De strejkende fik løfter om mere åbenhed og dialog i forvaltningen. Pengene skal tættere på borgerne, og der skal være færre vikarer, mere faglært personale og flere fastansættelser.

Aftalen skal ende ud i konkrete resultater – til december skal man mødes og se på de løsninger, der er arbejdet med indtil da.

Social- og sundhedsassistent fra Lokalcenter Møllestien Gitte Jensen er positiv:

– Det vigtigste er, at vi har forsøgt at råbe højt, så folk nu ved, hvilke forhold vi arbejder under, for ikke en gang vores egen ledelse har været rigtig klar over, hvor galt det står til. Det er vigtigt at sige det højt og ikke bare lukke øjnene, siger hun til pressen.

Det er en principiel kamp med store perspektiver, de sosu-ansatte i Aarhus har ført. Den bør være banebrydende for plejehjem og ældreplejen landet over.

Se video om strejken her (FOA)

Se også

APK: Nok er nok!

Netavisen 21. september 2012
Opdateret 24 og 25. september 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater