2020-planen: Reaktionær og arbejderfjendsk løntrykkerplan

Arbejderpartiet Kommunisterne opfordrer til at skrotte  2020-planen som en ubrugelig EU-recept

Kommunistisk Politik 10, 2012

Regeringens 2020-plan, som officielt blev fremlagt den 8. maj, er en nedskæringsplan, som dikterer tilbagegang og nedskæringer i den offentlige sektor i de næste otte år, frem til i det mindste 2020. Det har en vækstramme på 0,8 pct. årligt – og det er langt fra nok til at sikre det nuværende niveau i den offentlige sektor, hvad der ville kræve en forøgelse på omkring 2 pct. om året.

Det viser sig nu at være recepten for en regering, som lovede en kickstart for dansk økonomi, som ville skabe titusinder af arbejdspladser: Væk er kickstarten, væk er arbejdspladserne. I stedet fortsættes den stramme nedskæringspolitik, der især har ramt kommunerne, som er set siden krisen brød igennem i 2008. Lavvækst, forringelser på skole-, sundsheds- og uddannelsesområdet, klapjagt på efterløn, pensioner osv. Nu sættes klapjagten på kontanthjælpsmodtagere i system.

– Det er simpelthen EU’s gamle nedskæringsmedicin, der er hevet frem igen, siger Troels Riis Larsen, talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne:

– Den vil ikke skabe vækst, den vil ikke skabe social fremgang, den vil ikke overvinde den økonomiske krise. Det egentlige indhold i planen er en gigantisk manøvre for at presse lønninger og realløn ned til et hidtil uset lavt niveau.

Troels tilføjer:
– Selvom Helle Thorning-Schmidt er en blind unionsfanatiker, kan det ikke have undgået hendes opmærksomhed, at det er lige præcis den politik, folkene i de nedskæringsramte lande går på gaden imod i massemålestok, og ved valgene vælter den ene regeringschef efter den anden.

– APK opfordrer fagbevægelsen og regeringens støtteparti til at sige klart fra over for 2020-planen og afvise den som udgangspunkt for trepartsforhandlinger, der skal føre til længere arbejdstid, og vi opfordrer arbejderne og de unge og alle, der er imod nedskæringer til at sige fra og møde dem med protester.

SRSF-regeringens blå økonomiske plan for tiden frem til 2020 har fået titlen ‘Danmark i arbejde – udfordringer for dansk økonomi frem til 2020’.

Den opstiller en målsætning for en økonomisk vækst i Danmark på 2,25 pct. om året – som altså hovedsagelig skal foregå i den private sektor, fordi den offentlige sektor barberes yderligere ned. Der skal samtidig skabes 180.000 arbejdspladser.

”Samlet set skal den danske økonomi vokse med 2,25 procent om året frem mod 2020, hvis det står til regeringen. Og det er især i den private sektor, regeringen forventer, at der skabes flere arbejdspladser”, sagde  økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager på pressemødet, hvor planen blev præsenteret.

Men regeringen har ingen  styr på væksten i den private sektor. Det eneste sikre er at der vil blive fyret lærere, pædagoger, sundhedspersonale og andre fra den offentlige sektor. Ikke at der oprettes et væld af nye jobs i den private.

Det er endnu ikke set, at fem- eller – som i dette tilfælde – otte-års-planer har fungeret eller holdt under kapitalismen. For der styrer de økonomiske love udviklingen, der altid kommer på tværs af planerne.

Og det gælder også for 2020-planen: Det er ti fugle på taget – og solide greb i røven på danskerne.

Netavisen 9. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne