OK 2020: Flertal vendte urafstemning ryggen

L0’s formand glædede sig over et ja til reallønsfald ved urafstemningerne. Men medlemmerne vender afstemningerne og LO ryggen i protest. Mindre end en tredjedel af medlemmerne stemte

Kommunistisk Politik 9, 2012

Det blev et overmåde beskedent ja ved urafstemningerne til de overenskomster, der er indgået på det private område, og som nu gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2012 og to år frem.

Stemmeprocenten var den laveste nogensinde – mindre end tre ud af ti eller 29,3 pct. af de stemmeberettigede LO-medlemmer deltog. Det skal samtidig siges, at stemmeafgivningen sjældent er kommet over de fyrre procent i de seneste årtier, men afstemningen i år var absolut bundrekord.

For anden gang i træk betyder de indgåede overenskomster et reallønsfald. Skuffelse og frustration over det elendige resultat har utvivlsomt fået rigtig mange til at blive hjemme.

Af en lille halv million stemmeberettigede lønmodtagere i det private – eller præcis 484.939 – stemte 141.961. Heraf stemte 69,2 procent ja til overenskomstforslaget, mens 30,8 pct. sagde nej. I tal var det hhv. 98.219, der sagde ja, mens 43.742 stemte nej.

Med andre ord er det kun godt hver femte på det private arbejdsmarked, der positivt har sagt ja til de nye overenskomster.

Store forskelle

Der var meget store forskelle på stemmefordelingen i de enkelte forbund. En bundskraber mht. valgdeltagelse var FOA, som anbefalede et ja til reallønsfald.
Her deltog mindre end hver femte, 17,5 pct. Der var 2.413 stemmeberettigede medlemmer; heraf stemte 335 ja, 87 stemte nej. Dennis Kristensen kan ikke tage det som  blåstempling af hans anbefaling.

I Blik- og Rørarbejderforbundet stemte 92 pct. nej og kun 8 pct. ja, mens det i 3F blev 40 pct. nej og 60 pct. ja.

Den sent annoncerede nej-kampagne blev ikke til noget som  en generel Stem nej-kampagne. Til gengæld mobiliserede forbundstoppene, der sagde ja, heller ikke specielt aktivt.

Der var en stiltiende aftale om, at det bare skulle overstås, og at et ja ville komme igennem. Hvis der havde været en langt større nej-andel, ville OK 2012 alligevel være gået igennem i kraft af sammenkædningsreglerne.

Stemmefordeling i de forskellige forbund

LO-toppens rolle i det elendige OK-resultat er skandaløs:På trods af forhåndsløfterne om at forsvare reallønnen blev det alligevel til endnu et reallønsfald, som kan mærkes. LO-toppen var simpelthen enige med arbejdsgiverne om, at det var deres medlemmer, som skal betale gildet.

De nominelle lønstigninger for de lavestlønnede bliver på 1-1.5 pct., langt under inflationen.

Det lykkedes heller ikke HK at få fjernet den forhadte 50 procent-regel, der siger, at HK skal have mindst 50 procent medlemmer på en arbejdsplads for at have lov til at forhandle overenskomster. Der var ingen støtte til nogen form for kamp – selv for de mest beskedne krav.

OK 2012 var præget af LO-toppens svigt og forræderi. Det skal nu gentage sig, når trepartsforhandlingerne går i gang i maj måned.

Netavisen 4. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater