Grøn fup

Leder
Kommunistisk Politik 9, 2012

EU’s energi og miljøministre mødtes uformelt i april i Horsens under det danske formandskab. Det kom der ikke noget fornuftigt ud af.

Af hensyn til fotograferne cyklede de et par hundrede meter fra deres hotel til det lokale sportsanlæg, der i anledning af EU-formandskabet er reserveret til møder.

Forskellige erhvervsledere havde fået lov til at sende en videohilsen til ministrene, og deres budskab gik rent ind: Stabile energipriser og et fungerende marked for CO2 kvoter er det, der er vejen frem, forklarede Philippe Joubert fra den franske energikoncern Alstom, en af verdens store indenfor atomenergi.

Ved at fokusere CO2 kvoter i stedet for udbygningen af vedvarende energi er der nemlig plads til at fortsætte udbygning af alle mulige kraftværkstyper.

Der var også kræfter, der ønskede,  at de eksisterende kvotemål for vedvarende energi skulle ændres til mål for ’lavkulstofteknologikvoter’. Et forslag, der gør det muligt for de enkelte EU-lande at støtte opførelsen af atomkraftværker, sådan som det nu er tilfældet for vedvarende energi.

Den danske miljøminister Ida Auken var efter mødet begejstret over, at EU-landene erklærede sig enige i, at den grønne vej er den rigtige ud af krisen. Den grønne økonomi indebærer, at vi får miljøpolitikken helt ind i hjertet af den økonomiske politik. Det er et meget vigtigt signal til Europa og resten af verden. Vi vil gå forrest, fortalte ministeren.

Hvad der reelt menes er, at der er forretningsmuligheder, og private virksomheder kan tjene gode penge.

Hele dagsordenen for klima- og miljøpolitikken i EU går ud på at tilpasse sig de private virksomheders ønsker. Derfor er EUs forskellige planer og måltal heller ikke opstillet for at stoppe den globale opvarmning og forureningen. Og klimaforandringerne vil da også fortsætte uhindret af EU-landene.

Der er nu ved at være skruet en økonomisk model sammen, der understøtter forsat liberalisering af energiproduktionen og el-nettet. Det er en illusion og et politisk fupnummer, at der er job og økonomisk vækst i EU’s planer, blot fordi man kalder dem grønne og bæredygtige.

Det eneste mål er profit og kontrol over ressourcerne og distributionen af energi. Og det motiv er EU-systemet garant for at fastholde. Det kan man tydeligt se ved at industrijobbene i vindmølleproduktion i Danmark konstant bliver reduceret. Rygterne går på, hvornår Vestas bliver solgt til udenlandske investorer.

Det er også en illusion, når den ’røde’ danske regering påstår, at der er et interessesammenfald mellem kampen for rent miljø og økonomisk profit.

Fra EU’s ministre lød der ikke et pip om den forurening, der kommer fra skibsfart og det idiotiske spild af ressourcer, ved at tingene bliver produceret på den anden side af jorden og sejlet rundt blot af hensyn til profitten.

Er der nogen der har forstået at tjene penge på energi, er det Dongs havvindmølle-projekter.

Mens krisen stadig raser i bolig- og finanssektoren og spekulationen i olie og fødevarer er gået over gevind, er direkte medejerskab i vindmøller udset som en god langsigtet forretning. Guldfeberen har slået til og fornuften forsvinder.Tilsyneladende var det i al fald begyndt at stige direktionen i Dong til hovedet. Det gav plads til bestyrelsesformanden for at ansætte sin egen kandidat.

Den nye direktør Henrik Düring Poulsen har aldrig beskæftiget sig med energiområdet. For første gang kommer Dongs direktør ikke fra en stilling i et ministerium.  Han er til gengæld engageret medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Industri. Han har en baggrund som ”omstruktureringskonsulent”, der betyder udflytning af arbejdspladser og opsplitning af virksomheder.

Der kan næsten ikke gives et mere klart signal om, at staten forbereder et nyt forsøg på privatisering af Danmarks energi. Og på spring til køb fra underverdenen står Mærsk, Danmarks mest forurenende virksomhed – og samtidig den største olieproducent.

Netavisen 1. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne