Palæstina vil stoppe splittelse; Danmark opgraderer diplomatisk status

Kommunistisk Politik 6, 2011
Opdateret

Massemanifestation foe palæstinensisk enhed Gaza 15. marts 2011Ahmad Sa’adat, lederen af PFLP, som blev kidnappet af Israel og nu har været fængslet i fem år som politisk fange, opfordrede fra sin celle kraftigt palæstinenserne, og ikke mindst den palæstinensiske ungdom,  til at deltage i manifestationerne  for palæstinensisk enhed den 15. marts.

Hundredtusinder deltog i nogle af de største demonstrationer, de er set i årevis. Kravet var massivt: Den palæstinensiske splittelse må ophøre. PLO og Hamas, Vestbredden og Gaza, må udvikle en enhed, der gør det muligt sammen at konfrontere den zionistiske besættelsesmagt.

Hvor vigtigt dette krav er fremgår af den massive deltagelse. Billederne fra demonstrationer siger mere end mange ord – Se
In photos: Hundreds of thousands in Gaza demand unity

Demonstrationerne har nu tvunget de to ledelser til at indgå i forhandlinger.

Mahmoud Abbas , præsidenten for det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden, var på officielt besøg i Danmark den 8.-9. marts. På et fælles pressemøde med den palæstinensiske leder gav den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelelse om, at Danmark opgraderer den diplomatiske status for den palæstinensiske repræsentation til mission – niveauet under ambassadestatus.

Dermed fulgte Danmark i hælen på UK, der få dage forinden gjorde det samme, under stærk kritik fra Israel.

I 1988 proklamerede det palæstinensiske nationalråd oprettelsen af staten Palæstina, baseret på grænserne fra før Israels krig i 1967. Siden har mere end 110 lande, i første række arabiske, afrikanske og asiatiske anerkendt disse. I de seneste år har en lang række latinamerikanske lande anerkendt staten Palæstina inden for disse grænser, bl.a. Argentina, Bolivia, Brasilien, Ecuador, Paraguay og Venezuela.

Det er med til at sætte EU-landene, der ikke har villet anerkende den palæstinensiske stat, under pres. Norge – ikke medlem af EU – gav et symbolsk signal ved at hæve den diplomatiske status til mission, derefter fulgte Irland, Frankrig, Spanien, Portugal og altså senest UK og Danmark.

Når de to sidstnævnte tætte allierede med USA dermed anerkender det palæstinensiske er det utvivlsomt klaret af med denne, og også et signal i splittelsen mellem det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden og det Hamas-styrede Gaza.

Splittelsen er gunstig for besættelsen. Palæstinenserne vil overvinde den.

Netavisen 17. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater