Irland i dyb krise: EU dikterer nedskæringer

Kommunistisk Politik 22, 2010
Opdateret

For lidt over et år siden lovede den irske regering guld og grønne skove, hvis befolkningen stemte ja til Lissabontraktaten. I dag står landet over for massive nedskæringer dikteret af EU.Irsk LO har indkaldt til national protestdag den 27. november Foto: Peoples Movement

For lidt over et år siden lovede den irske regering guld og grønne skove, hvis befolkningen stemte ja til Lissabontraktaten. I dag står landet over for massive nedskæringer dikteret af EU.Irsk LO har indkaldt til national protestdag den 27. november Foto: Peoples Movement

De blev lovet guld og grønne skove for at stemme ja til Lissabon-traktaten, da et irsk nej blokerede for EU-forfatningen. Det har irerne ikke set noget til. Den irske regering har planlagt nedskæringer på over 112 milliarder kroner for at leve op til de økonomi regler for euroen. Men det er ikke nok for EU og IMF Bl.a. vil de offentligt ansatte vil blive stillet over for lønnedskæringer

EU-kommissær for økonomiske og monetære anliggender Olli Rehn har besøgt Irland for at diskutere planlagte nedskæringstiltag med landets finansminister.
Den irske regerings massive nedskæringsplan strækker sig over fire år og betyder budgetnedskæringer dobbelt så store som hidtidigt planlagt.

Således planlægger den irske regering nedskæringer for op til 15 milliarder euro, eller hvad der svarer til over 112 milliarder kroner, over de næste fire år, for at på den måde at sikre at landets økonomi igen er i overensstemmelse med de økonomiske regler for euroen.

Det nordvesteuropæiske euroland er blevet hårdt ramt af finanskrisen og landets budgetunderskud ventes at nå 32 procent af BNP i løbet af i år. Underskuddet omfatter blandt andet massive omkostninger forbundet med redningspakker til de irske banker.

’Hjælpepakke’ – til hvem?

Siden Rehns besøg har EU arbejdet på at lave en ’redningspakke’, der angiveligt skulle sikre Irland, men som er ny hjælp til de EU-storbanker, der har store irske gældsfordringer, og som også tager sigte på at redde den kriseramte euro. Euro’en og EU som sådan inde i en ’overlevelseskamp’,  ifølge EU-’præsident’ Herman Van Rompuy.

Blot seks måneder efter EU gennem en redningspakke skød 110 milliarder euro i den græske økonomi frygtes det nu at både Irland og Portugal, der begge er hårdt ramt af den økonomiske krise, vil ende i samme situation som Grækenland.

Foreløbig har den irske regering takket nej.  Men hvis den accepterer  lån fra Den europæiske Centralbank og IMF vil der følge nye krav til offentlige besparelser med. Da de i forvejen lave sociale budgetter allerede er barberet ned til et minimum, er en af de mest oplagte mulighed for nedskæring en ny nedsættelse af lønnen for de offentligt ansatte. Og irsk økonomisk suverænitet vil blive yderligere stærkt beskåret – langt ud over den beskæring der ligger ikke at kunne kontrollere sin valuta og i de såkaldte konvergenskrav.

Den ’keltiske tiger’, som EU for kun et par år siden fremhævede som et nyliberalt forbillede , var lavet af lån og spin.

Lissabon-job nu

Den 3. november  gennemførte medlemmer af den irske EU-modstanderorganisation Peoples Movement en protest mod arbejdsgiverorganisationen IBECs konference i kongrescentret i Dublin. Demonstranter brugte IBECs plakater fra folkeafstemningen om Lissabon-traktaten, hvor der står “JA til job” og store bannere med kravet “Vi ønsker Lissabon-job nu!”.

– Hvor er Lissabon-jobbene, vi blev lovet af IBEC på tusindvis af plakater? Hvor er de investeringer, de lovede ville flyde, hvis vi accepterede Lissabon-traktaten? spørger sekretær i Peoples Movement Frank Keoghan.

– I stedet for de lovede arbejdspladser og investeringer er 60.200 flere mennesker blevet arbejdsløse, siden regeringen og de vigtigste oppositionspartier entusiastisk støttet af IBEC pressede Irland til et ja til traktaten.

– Deres løfter var ikke andet end et politisk svindelnummer der skulle skaffe et ja til Lissabon. Det er på tide, at arbejdsgiverne i dette land redegør for den måde, hvorpå de pågældende svigagtigt manipulerede med almindelige borgeres frygt for at opnå en accept af Lissabon-traktaten, siger Frank Keoghan i forbindelse med aktionen

Irsk LO har indkaldt til national protestdag den 27. november


Kilde: Folkebevægelsen mod EU m.fl.

Netavisen 17. november 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne