Højesteret behandler 1. del af Grundlovssagen mod dansk deltagelse i Irak-krigen den 3. – 5. marts
Grundlovskomiteen 2003 vedr. Irak-krigen fungerer som værn mod krigsførelse uden hjemmel. Grundlovskomiteen står bag den grundlovsretssag, som 26 sagsøgere med fri proces anlagde i oktober 2005 mod Statsministeren for grundlovsbrud, da et lille flertal i Folketinget stemte Danmark i krig mod Irak. De 26 sagsøgere omfatter ligeledes Johan Kirkmand, der tragisk mistede sin søn i krigshandlingerne i Irak.
Efter grundloven kan Danmark ikke indlede militære aktioner uden et FN-mandat, og et sådan FN mandat forelå ikke mens krigen blev indledt. Irak-krigen er derfor ulovlig efter Grundloven.
Andre lande har allerede erklæret krigshandlingerne ulovlige. Det gælder vore nabolande Norge, Sverige og Tyskland og senest nu også Holland i en tilbundsgående undersøgelse fra februar måned. FN´s daværende generalsekretær Kofi Annan har ligeledes erklæret krigshandlingerne ulovlige.
Landsretten afviste i 2007 de 26 danskeres retlige interesse i at føre sagen med den begrundelse, at de ikke er direkte berørt af krigen. Dommen blev appelleret og der er store forhåbninger til, at Højesteret vil anerkende behovet for at starte retssagen om grundlovsbrud. Danmark har ingen forfatningsdomstol til at holde øje med, om Grundloven bliver overholdt. Ingen høring, ingen kommission som i Holland og England. Hvordan kan vi ellers forhindre, at et lille folketingsflertal igen kan føre Danmark i krig på et diskutabelt grundlag og uden FN mandat?
Foreningen GK2003 har 350 medlemmer, mere end 4800 støttesagsøgere og en stor folkelig opbakning mod dansk deltagelse i Irak- krigen.
Yderligere oplysninger om Grundlovskomiteen 2003 og retssagen vedr. Irak-krigen kan findes på
www.gk2003.dk
Se også
Fogh og Co. i Højesteret 3.-5. marts: Irak-krigen dømt ulovlig
Stop Terrorkrigen
Netavisen 2. marts 2010
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne