‘Danmark 2009’: Rystende genkendeligt

Peter Carlsens Danmarksportræt af Fogh-perioden


Maleren Peter Carlsen (f. 1955) arbejdede i nogle år på i bogstaveligste forstand at give et billede af dagens Danmark. Resultatet er ‘Danmark 2009’ – det har fra 31. oktober 2009- 28. februar 2010 været udstillet på Det nationalhistoriske Museum – Frederiksborg Slot.

Det er ikke noget flatterende billede for hverken den herskende klasse i landet eller den almindelige borger at spejle sig i. Formen er satirens, indholdet er bitter realisme: Den selvfede, hykleriske, blodplettede og naive nation bliver udstillet uden beskyttelseforanstaltninger. Den er rystende genkendelig.

Fogh-perioden har fået sit monumentale maleri – som Jørgen Buch med et andet monumentalmaleri ’18. maj 93′ indfangede det foregående årti. Frontfiguren med Dannebrog dukkede første gang op i Carlsens ‘Danmark i krig’ fra 2006.

Delacroix’ berømte revolutionsmaleri ‘Friheden fører folket’ er brugt som skabelon og modstykke – og ‘Danmark 2009’ er en ætsende kommentar til det politiske, moralske og sociale forfald.

Se Det nationalhistoriske museums præsentation af maleriet

Pressemeddelelse (med mange detaljer)

Danmark 2009  – et historiemaleri af Peter Carlsen

Se også på Peter Carlsens hjemmeside

Danmark – 2007

Interview med Peter Carlsen
“Jeg vender idyllen på vrangen”
kunsten nu

Netavisen 25. februar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater