Aktion mod Big Business: Succes for voksende klimabevægelse

Kommentar

Fra klimademonstrationen 24. maj 2009 Frida / Autonom Info Service

Det er som oftest når politikere eller erhvervsledere skal rense glorien, og lave et reklame-fremstød samtidig, at klimaet fylder noget i medierne.
Sådan var det ikke i søndags.

Erhvervsledere fra nogle kæmpeselskaber havde ellers tænkt det sådan, og de ville så gerne både snakke om at tjene flest penge muligt på klima-krisen, og samtidig overbevise befolkningen om at de er nogle gæve gutter og guttinder der passer på miljøet.

Det er den samme sang, der er blevet sunget flere gange end Britney Spears sange er blevet spillet på ‘the Voice’, nemlig at markedet og klimaet kan udvikle sig side om side og med lidt stimulans vil alle investere i klima-ting og sager, og alle levede lykkeligt til deres dages ende…

Det er løgn! Sagde flere hundrede beslutsomme og modige aktivister der var med til aktionen søndag. ‘Markedet er problemet – ikke løsningen’ skar igennem erhvervslivets klima-dagsorden der blev sat i defensiven af protesterne.

Så sandt som det er sagt er markedets vækst ikke lig med klimaets bedste, eller for den sags skyld lig med nogen som helst vækst, andet end tallene på børserne.

Den boligboble vi har set krakke den sidste tid er lige netop et udtryk for den typiske ‘vækst’ i en markedsøkonomi, og har ingen positiv effekt for klimaet, tværtimod.

De eneste sådan en ‘vækst’ gavner er dem ,der ejer de tal som står på børsens facit-liste ved dagens udgang. Iingenting er nødvendigvis vokset i løbet af dagen, og dog har vi altså ‘vækst’. Det er denne ‘vækst’, denne gudeskikkelse, som ingen må sætte spørgsmålstegn ved.

De hundreder, der var ude og sætte spørgsmålstegn, blev da også straffet for deres helligbrøde. Det danske politi afstraffede kraftigt demonstrationen med knippel-slag og vold, hvis hårdhed efterfølgende kunne måles i antallet af sting, eller brækkede knogler hos flere aktivister.

Det illustrerer jo meget godt, at klima-forandringer IKKE kan lade sig gøre indenfor rammerne af det nuværende system. Dette systems rammer, der indbefatter politiet, vil tværtimod hæmme udviklingen af en aktivistisk klima-bevægelse, der vender sig mod markedet og jagten på profit for enhver pris.

Milliarder af dollars/kroner/Euro/Rubler osv. i ‘vækst’ kan over de sidste 25-30 godt skrives på naturen og miljøets konto, der sammen med verdens arbejdere står som samfundets udbyttede debitorer.

Olie-udslip, mangelfuld kontrol, sprøjtemidler, pesticider, tilsætningsstoffer alle vegne osv. osv. osv. eksisterer fortsat på bekostning af miljøet og vores fremtid fordi der kan tjenes penge.

Som i den sociale del af klassekampen er der ingenting, der ændrer sig, før vi selv tager skeen i den anden hånd. Denne antikapitalistiske tanke og linje i klima-bevægelsen er også en af dens bedste kvaliteter, og det er blandt andet derfor aktivisterne fik en ekstra skål knippelsuppe søndag.

Politiet ville også lige give en advarsel om hvad der venter til efteråret, i fald nogen skulle betvivle markedet og profitten.

På trods af politivolden løb aktivisterne dog af med en klar sejr – og mobiliseringen til efterårets klimakampe ser ud til kun lige at være gået i gang.

Repressionen vil virke modsat. Som var det et sprøjtemiddel, vil det i første omgang se ud til at virke, for politiet og politiledelsen, for ukrudtet blev øjensynligt slået ned.

Det vil dog hurtigt gå op for dem at jo mere de slår og jo mere skubber – desto mere resistente bliver bevægelsen, og rødderne har sat sig godt fast i den danske ungdom.

‘Our climate – not your business’ får 4 ud af 5 røde stjerner, den 5 ryger pga. en mangelfuld mobilisering op til, der kunne have mere aktivt og opsøgende.

Vi ses til næste aktion!

Se også fotoreportagen fra klimaaktionen på indymedia.dk

Our climate – not your business!

Netavisen 27. maj 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne