Hvem er det, der skal overvåges?

Strøtanker
Kommunistisk Politik

Bernard Madoff: Kapitalistisk storsvindlerStein Bagger: Kapitalistisk storsvindler

Det kapitalistiske svindelsystem producerer kapitalistiske svindlere:
Bernard Madoff, tdl. amerikansk børschef & Stein Bagger, fhv. succesrig IT-direktør
og der er mange mange andre

Den nyeste overvågningsteknik hedder ansigtsgenkendelse. Interpol ønsker en databaser over ansigter, der er et EU-projekt i gang med sagen, deadline marts 2009. Dansk politi er i gang med at udstyre nye videoovervågningsbiler. Videoovervågning vinder frem i ’usikre’ boligområder. De forskellige offentlige instanser udveksler oplysninger om dig, så du ikke kan snyde ’systemet’ for en fem-øre.

Imens kan psykopaterne Bagger og Jensby og deres sammensvorne ubemærket svindle for milliarder. Det forlyder at konstruktionen med falske leasingfirmaer i udlandet er den perfekte måde at hvidvaske penge på, for kriminelle, der arbejder internationalt. Bagger sendte en faktura til det fiktive udenlandske firma på varer, der aldrig blev leveret. Fakturaen blev så betalt af kriminelle med sorte penge via det fiktive firma, og vupti blev pengene hvide og IT Factory fik en kæmpe indtjening på et ikke-eksisterende salg. Tilbagebetalingen til det kriminelle netværk kunne så passende finde sted via alskens holding- og investeringsselskaber.

Jeg har kigget lidt på Asger Jensbys netværk og fortid, da jeg tror han har fingrene dybt i fedtefadet og reelt kan være et vigtigt bindeled mellem parter i IT Factory-sagen. I hvert fald er hans fortid yderst blakket, når man tager det meste med. I 86 forlader han IBM i utide efter fusk med bilag for sin Porsche. I 88 trak han sig ud af Quantor umiddelbart før svindleren Benny Munch blev afsløret. I 90 fyres han fra Software AG for at have fiflet med papirerne. CSC overtager ham ved købet af Continuum. CSC forlades også brat i 2001, samtidig med at et samarbejde med Stein Bagger etableres. Fra EDS bliver han bortvist i 2002 efter en egenrådig beslutning om sponsorkontrakt til Team Fakta og køb af ubrugelige licenser fra IT Factory.

Direktør og bestyrelsesposter i JMI, IT Factory og diverse forbundne selskaber er fordelt, så man har svært ved at tro på, at de øvrige aktører har været uvidende om, at der foregik ulovlige transaktioner og de også fik del i gevinsterne. Nogen af dem har sikkert lært sig lektien og har deres eget indbringende cirkus kørende.

Revisorselskabet KPMG har holdt en meget lav profil. Nu viser det sig at de tidligere har været involveret i adskillige skandaler, hvor de har betalt erstatning. Senest til aktionærene i Xerox. Erik Dybdal, revisor for IT Factory nåede lige at forlade KPMG inden skandalen startede.

Nærlæsning af sagen rejser bunker af spørgsmål. Nogen jeg kunne tænke mig at få svar på er: Hvor meget var Jensby involveret i IT Factory før konkursen i 2003? Hvormange leasingselskabvar ikke  opført i regnskaberne? Og hvorfor tav KPMG om at der var (få) leasingselskaber i 2007? Er det rigtigt at Jensbys underskrift er forfalsket? Og hvem var på besøg på det hemmelige kontor, dagen før Jensby siger de fandt nøglen? Og hvor er de ringbind Jensby og Erik Ove fjernede? Hvorfor har Jensby hele tiden haft så travlt med at skrive store sponsorkontrakter?

Og så er Danmark kun en lille brik i det store spil: Tidligere direktør for Nasdaq, den ledende børs i USA, Wall Street-ikonet  Bernard Madoff har begået den største svindel, måske nogensinde. ”Invester i mit selskab og jeg lover dig et sikkert udbytte på op til 12%.” Rygtet bredte sig fra den ene golfbane til den næste, men ”man skal selv henvende sig og have en anbefaler”, lød det lokkende. Og det var der rigtig mange, der ikke kunne stå for. Ingen bekymrede sig åbenbart nogensinde om at at undersøge, hvad det egentlig var Bernard investerede i. De stadig voksende investeringer blev i stedet brugt til at betale udbytte til dem, der allerede havde investeret og så fremdeles, et Ponzi-pyramide spil.

Nogen af de store tabere er Spaniens største bank, Santander 3.1 mia $, det brittiske HSBC Holdings med omkring 1 mia $, Fortis Bank Netherlands 1 mia euro, frankrigs nationalbank BNP Paribas over 460 mio $, den franske bank Natixis kan miste op til 45 mio euro, Royal Bank of Scotland 400 mio £, Man, en af verdens største investeringsgrupper, har investeret 360mio $, den japanske bank Nomura, har mistet et relativt lille beløb på 201mio £ og Nordea-kunder 358 mio kr, Danske Leverage Fund måske 10 mio euro. PFA måske 164 mio kr. Alt i alt skulle tabene beløbe sig til 50 mia $ (omkring 250 mia kr).

Tænk lige på, hvor de penge egentlig kommer fra? Mange af dem repræsenterer ikke-eksisterende værdier, så lad os bare brænde dem. Men hvad med de penge, der ikke blev betalt for det arbejde, der udføres af millioner af fattige verden over, de penge, der skulle være brugt til bolig, mad, tøj og uddannelse. Eller de penge, der ikke blev betalt for rettighederne til udvinding af jordens rigdomme, penge, der skulle være brugt til forbedret velfærd og infrastruktur.

Tvivlsomme formuer på jagt efter mere profit har kastet sig over stadig nye, opfindsomme konstruktioner på finansmarkedet, til hvidvaskning og til et sygt privat overforbrug (som også sviner og udplyndrer). Der skal kontrollen og overvågningen sættes ind.

Lad os få offentlig adgang til viden om alle disse konstruktioner og deres pengestrømme og deres netværk af sammensvorne  direktører, bestyrelsesformænd, revisorer, bankforbindelser, holdingkonstruktioner, investeringsselskaber og hvad dertil hører.
Brug skattevæsnet til at kontrollere dem og brug videoovervågningen i bestyrelseslokalerne, på golfbanerne og i deres hemmelige mødelokaler. Det er i hvert fald dér de store svindlere er.

GBe

Netavisen 22. december 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne