Folkebevægelsen mod EU: Luk grænserne for salmonella-kød

– Det er en skandale, at den ansvarlige kommissær intet kender til den danske ansøgning om salmonella-undtagelse næsten et år efter, at regeringen har sendt den til kommissionen, udtaler Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU

SalmonellaEUs sundhedskommisær Androulla Vassiliou kender intet til, at Danmark for snart et år siden har søgt om en salmonella-undtagelse. Det oplyste hun, da hun blev om det kan udelukkes, at smittekilden til denne sommers mange hundreder danske salmonella-infektionber er inficeret kød fra andre EU-lande. ”Det er ikke noget, jeg kan svare på. Vi må se på, om det er et reelt problem og hvad vi så kan gøre,” lød hendes svar. Statens Serum Institut har vurderet, at, det er det værste udbrud af salmonella siden 1993

– Det er en skandale, som viser, hvor lidt alvorligt man tager det i EU, udtaler Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og opfordrer regeringen til at stoppe al import af salmonella-inficeret kød.

– Hvis den danske regering lukker for sygdomsfremkaldende kød til Danmark, vil der ikke gå fem minutter, før den ansvarlige kommissær for det indre marked reagerer. Men når det drejer sig om befolkningens sundhed, så havner regeringens grundigt gennemarbejdede ansøgning  om en salmonella-undtagelse i en syltekrukke i Bruxelles.

Danmark har søgt om en salmonella-undtagelse på linie med Sverige og Finland, som har en særstatus, der gør det muligt for dem at afvise salmonella-inficeret kød.

Danske salmonella-infektioner stammer nemlig især fra salmonella-inficeret fjerkræ, der er importeret fra EU-lande syd for grænsen. Takket være mange års konsekvent indsats er der 10 gange mindre salmonella i dansk fjerkræ end der gennemsnitligt er i fjerkræ i EU. EUs regler for varernes frie bevægelighed hindrer imidlertid de danske sundhedsmyndigheder i at stoppe importen af salmonella-kød fra andre EU-lande. Og i følge Fødevarestyrelsen er situationen blevet forværret af en afgørelse ved EF-domstolen, som gør at import af kød ikke længere skal oplyses til de danske myndigheder.

Folkebevægelsen fik for to år siden kommissionen til at indrømme, at Danmark kunne få en undtagelse, hvis myndighederne kunne dokumentere, at salmonella-indholdet er markant lavere. Herefter fik den danske regering sagen undersøgt, forholdene dokumenteret og en ansøgning sendt af sted september sidste år.

Sundhedskommissæren kender ikke til ansøgningen, men hælder til en afvisning.

- Det er grotesk, at et lands regering skal ansøge kommissionen om tilladelse til at beskytte befolkningen mod en alvorlig sygdomskilde. Men at den danske befolkning så holdes for nar i næsten et år, mens hundredevis af danskere bliver syge og nogle ligefrem dør af salmonella-infektioner, det nærmer sig det forbryderiske, konstaterer Søren Søndergaard.
– Regeringen og Folketinget må sætte en grænse og tage ansvaret for folkesundheden alvorligt ved at tage forskud på den undtagelse, som EU burde have givet os forlængst.

Netavisen 24. juli 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater