Fødevarekrise, miljøkrise, kemikalie- og medicinindustri går hånd i hånd

Strøtanker
Kommunistisk Politik 12, 2008

Profit på forgiftningIfølge Børsen har de multinationale BASF og Bayer haft milliardoverskud i årets første kvartal. De producerer blandt meget andet midler til beskyttelse af afgrøderne. Altså sprøjtegifte.

BBC fortæller om situationen i Punjab, nordlig delstat i Indien ved grænsen til Pakistan. Den såkaldt grønne revolution, hvor man begyndte at bruge  forbedrede kornsorter og sprøjtegifte til bekæmpelse af ukrudt og sygdomme fik høstudbyttet til at stige og der blev råd til at anskaffe traktorer og andre moderne landbrugsmaskiner. Idag er dødeligheden af kræft stigende, mens udbyttet falder og falder og priserne og forbruget af sprøjtegifte stiger.

I nabolandet Pakistan siges tilstrømningen til Taleban og Al-Quada at stige netop som resultat af fødevaremanglen.

I lille Danmark stiger kornproduktionen, så meget at over halvdelen af de braklagte marker allerede er inddraget til dyrkning. Vel at mærke en dyrkning hvor 85% af udbyttet går til foder til svin og kvæg og naturområderne igen tilsvines med pesticider og gødningsoverskud fra markerne. Dette betyder også et forøget pres på at få forøget importen af genmodificeret foder.

Økologien er kommet i modvind i medierne. Det giver for lidt udbytte (læs indtjening på den korte bane), og økologiske køer producerer for meget CO2.

Finansdirektøren i Novozymes, en af verdens største leverandører af enzymer til produktion af bioethanol, kalder det et fejlargument, at påstå at de stigende fødevarepriser skyldes bioethanol. Kun 0,7 pct. af verdens landbrugsareal bliver brugt til bioethanol, siger han til Business.dk.
Samtidig er fødevareproduktion blevet et hit for investeringer på Børserne.

Ban Ki-Moon siger at løsningen på fødevarekrisen er enkel: Mere mad. For at mætte maver og munde over hele verden skal vi sætte produktionen op med 50 procent til 2030. Samtidig begræder han udviklingen i lande som Afghanistan, Liberia og Haiti. Hvor de dyrere priser kan ende med at kaste landene ud i ustabilitet og borgerkrig.

I Sydamerika forames i forvejen fattige bønder i Brasilien bl.a. De har solgt deres jord til sojabønne-produktion og er nu arbejdsløse. En monokultur er ved at udkonkurrere alt andet i Amazonlandet Mato Grosso. American agricultural coglomerate Cargill overtager jorden og sælger sojabønner til Kina.

Der er helt sikkert mange, mange andre historier hvor øget produktion fremmes med pesticider og genmodificering, hvor monokulturer overtager biodiversiteten, hvor småbønderne drives fra jorden, hvor giftene slår ihjel, hvor produktion til de få der kan betale mest fremmest på bekostning af de fattige og sultne, hvor følgesygdomme bekæmpes med dyr medicin istedet for produktion af ikke-giftige fødevarer.

Det fælles er at hele cirkuset, der driver størstedelen af verdens befolkning i graven før tid er styret af kapitalismens logik. Der skal tjenes penge. Det er det det hele drejer sig om. Alt andet er udenomssnak. Det er sgu ikke underligt at nogen griber til våben.

Netavisen 8. juni 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne