Norsk børskrak konstateret

Kommunistisk Politik 3, 2008/Netavisen

BørsnedturI Norge kalder i al fald nogle folk en spade for en spade, og et børskrak for et børskrak. Hvad der vil gå over i historien som ’den sorte mandag’ – 21. januar 2008 – hvor milliarder af dollars i papirværdier forsvandt fra verdens børser, blev af mange medier og iagttagere kaldt for et ’børskrak’, indtil selvcensur og beroligelserne satte ind.

Teknisk set regnes et børskrak for et tab på mere end 20 % af noteringen. Hovedindeks på Oslo børs endte denne mandag på 378,9 poinhts, en nedgang på 6,4 prosent. Den norske børs var dermed faldet med næsten 26 pct. i løbet af 2008. Siden nytår har investorerne tabt mere end hver femte kr.
– Det er aldrig forsvundet større værdier på Børsen i løbet af en enkelt dag, så dette er et historisk fald. Procentvis har der heller aldrig været et større fals på en dag siden 1991, konkluderer pressetalsmand Tor Arne Olsen ved Oslo Børs .

Den 16. januar nåede kursfaldet på de danske børser et nyt lavpunkt. Det danske OMX20 indeks faldt med næsten fire procent og indekset gik for første gang siden september 2006 under kurs 400.
Styrtdykket kom efter adskillige måneder med faldende kurser.

Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen erklærede, at man skal helt tilbage til dot-com bølgens sammenbrud i begyndelsen af årtusindet for at finde tilsvarende store kurstab på aktier for de danske lønmodtagere over en 7-måneders periode.
– Og givet den udvikling vi har set i aktiekurserne indtil videre i januar, ser tabene ud til at blive endnu større. Således har det danske OMXC20 indeks aldrig nogensinde tidligere oplevet en dårligere start på et nyt år end tilfældet har været det i 2008, skrev Jes Asmussen i en pressemeddelelse

’Den sorte mandag’ faldt dette toneangivende indeks på Københavns Fondsbørs med 5,13 pct. til 382,8. Det var det trediestørste fald på en enkelt dag siden det blev oprettet for 19 år siden. Den samlede værdi af C20 lå på den sidste børsdag i 2007 på 984 mia. kr. Siden 1. januar 2008 er værdien faldet med 172 mia kr. Dermed har det tabt omkring 12 mia. kr. om dagen i værdi i 2008..
C20-indekset er siden nytår er faldet med 17,5 pct.
Den danske børs læner sig op af et krak.

Baggrunden for krakket i Norge og blodbadet på børserne verden over er, at den amerikanske recession – økonomiske krise – er uundgåelig og allerede i gang, ligesom der er kriser på vej i mange andre økonomier.
Teknisk regner man en recession for indtrådt, når et lands BNP, bruttonationalprodukt (den samlede værdi af de producerede varer og tjenesteydelser) er gået tilbage i to kvartaler i træk.

Krisen og krakkene vil ikke holde sig til finanssektoren, men påvirke hele samfundsøkomien.
I Danmark taler man bare ikke om det. Panikstemningen skal fortrænges.

Netavisen 22. janaur 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne