En ny borgerlig alliance

Kommunistisk Politik 10, 2007

Et par borgerlige erhvervsfolk med Asger Aamund og Flemming Østergaard i spidsen fandt sidste år sammen med den nu forhenværende radikale politiker Naser Khader.

Billede th. Naser Khader og erhvervsmanden Asger Aamund

Samarbejdet om dannelsen af organisationen Demokratiske Muslimer blev et afgørende skridt væk fra Jelved. Her fik de øjnene op for, at der også er borgerlige stemmer blandt visse mellemlag af indvandrere, og de kunne samles op af et parti, der markerer sig klart imod Dansk Folkepartis indflydelse.

De sidste par valg har betydet farvel til Kristendemokraterne og Centrumdemokraterne i folketinget. De Radikale har til gengæld fået relativt mange stemmer, bl.a. ved at stille sig an som skrap kritiker af Fogh-regeringens reaktionære udlændingepolitik.

Ny Alliance ligner indtil videre et genoplivningsforsøg af Centrumdemokraterne. Det ses ikke mindst i, at partiet lægger mere vægt på den Europæiske Union i modsætning til regeringens stærke amerikanske binding. Men der er ikke tale om et åbent brud med den førte krigspolitik. Det ligger derimod i kortene, at man vil støtte fire år mere med Fogh efter næste valg. Og Fogh er nærmest begejstret:

”Naser Khader har ført kamp for ytringsfrihed, ligestilling og demokrati uden ophør – også selv om det har haft store personlige omkostninger for ham. Det er indlysende, at både De Radikale og Socialdemokraterne har svigtet i den kamp.”

SF ser dannelsen af et nyt borgerligt parti som udtryk for borgerlig splittelse, mere end det er udtryk for en ny politik. Det er ikke mange uger siden, at SF på deres landsmøde så sig selv som partiet, der arbejder for at samle oppositionen om et fælles alternativ til VKO. Ved første øjekast virker det mere, som om den linje har lidt sit første nederlag.

Khader-projektet har først og fremmest en brod mod Det Radikale Venstre, som de kalder en del af ”Det røde kabinet”, og springer ud nu i kølvandet af, at den tidligere radikale kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen forsøgte sig med tørklæde i forlængelse af den vanvittige hetz mod Enhedslistens muslimske folketingskandidat. Her så den moderate muslim sig slået på egen bane. Han beskyldte sin partifælle for at skade partiets omdømme og for ”at gå islamisternes ærinde”.

I Bruxelles støtter de to EU-parlamentarikere Gitte Seeberg og Anders Samuelsen op bag Khader-projektet. Gitte Seeberg udtalte, at det netop var Dansk Folkepartis seneste udfald mod muslimer, som var dråben. Ingen fulgte med Khader ud af den radikale folketingsgruppe.

Netavisen 15. maj 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater