Den 25. marts fejrer Den Europæiske Union igen sig selv – for borgernes penge. Det er nemlig den dag 50 år siden den første mere omfattende traktat blev underskrevet – Romtraktaten. Det foregår under parolen “I fællesskab siden 1957: Den europæiske Union – 50 år med fred, velstand og partnerskab”.
Folkebevægelsen mod EU vil til gengæld gå på gaden og markere modstanden op mod 20 forskellige steder rundt om i landet i weekenden.
De almindelige borgere i EU-landene deler ikke EU-monopolernes og EU-bureaukraternes selvtilfredshed og begejstring. 44 procent af borgerne i EUs store medlemslande vurderer, at livet er blevet værre i EU, mens kun hver fjerde syntes, det er blevet bedre. Hele 22 procent vurderer ligefrem, at livet vil blive bedre ved en udmeldelse, hvilket 40 procent ikke tror. Det fremgår af en helt ny meningsmåling som den britiske avis Financial Times har foretaget i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien op til EUs fejring af 50 året for Rom-traktaten.
– Det er lovende, at mere end hver femte af indbyggerne ser en fordel i en udmeldelse i EUs store lande, når man tager EUs udemokratiske propagandamaskine og de fleste EU-regeringers unionsbegejstring i betragtning. Det bekræfter indtrykket af, at EU-modstanden er stærk og voksende rundt om i Europa, udtaler Karina Rohr Sørensen, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– Livet vil på mange måder blive bedre af at forlade EU. Alt tyder på, at det vil gavne økonomien og beskæftigelsen. Danmark vil tjene milliarder på en udmeldelse. Og vi vil selv kunne sætte grænserne for giftstoffer og salmonella i fødevarer, kemikalier i naturen, fastholde bopælspligt på landet og selv bestemme arbejdsmarkeds- og pensionspolitikken. Bare for at nævne nogle få eksempler. Der er mange gode grunde til, at befolkningernes 50-års gave til EU er et stadigt større nej til unionen, siger Karina Rohr Sørensen
Rom-traktaten (traktaten om Det europæiske fællesskab) blev indgået 25. marts 1957 mellem Belgien , Nederlandene , Luxembourg , Frankrig , Italien og Vesttyskland og er siden blevet tiltrådt af alle lande, der er gået ind i EF/EU. Den trådte i kraft 1 . januar 1958. Traktaten lå til grund for EØF – Det europæiske økonomiske fællesskab (“økonomiske” indgik oprindelig i navnet, der senere blev ændret til EF – Det europæiske Fællesskab) og Det europæiske atomenergifællesskab (EURATOM).
Rom-traktaten er ændret flere gange og udgør den grundlæggende traktattekst for Den Europæiske Union, som fastslog at ‘fællesskabet’ skulle blive ‘stadig snævrere’, fastlagde kapitalens ‘fire friheder’ (dvs. varernes, arbejdskraftens, tjenesteydelsernes og kapitalens frie bevægelighed over landegrænserne) som grundlag for de europæiske monopolers udvidede hjemmemarked (‘fællesmarkedet) og definerede den grundlæggende institutionelle (overstatslige, EU-statslige) opbygning.
Næsten en halv milliard mennesker er i dag ‘EU-borgere’. De oprindelige seks medlemslande er blevet udvidet med 21 flere til i alt 27. Og endnu flere ventes at indgå. To ud af tre medlemslande har euro’en som valuta.
Netavisen 21. marts 2007
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne