Danmark – og Norden – bør træde ud af Schengen-aftalen

Folkebevægelsen mod EU:


Schengen-landene i grønt

I 2001 trådte de fem nordiske lande ind i det såkaldte Schengen-samarbejde, der i dag inkluderer Norden og EUs gamle medlemsstater med undtagelse af Irland og Storbritannien.

– Ophævelsen af paskontrol mellem Norden og det gamle EU giver problemer med kriminelles menneskers færden på tværs af grænsen til Danmark. En genindførelse af en venlig og ikke-diskriminerende paskontrol ved grænsen sydpå kan være med til at dæmme op for narkohandel og kriminelles adgang til Danmark, udtaler Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Schengen-aftalen rummer også mange andre problemer. Vi kan vi f.eks. ikke være sikre på at andre myndigheder i Schengen-området deler de danske opfattelser af, hvem der skal være uønskede personer i Schengen-området. Dette var f.eks. tilfældet, da Frankrig satte en Greenpeace-aktivist fra New Zealand på listen over uønskede personer i Schengen-området, understreger Ditte Staun.

Hun minder om, at Schengen-informationssystemet, det såkaldte SIS, også handler om indsamling af en bred vifte af politioplysninger til flere formål og, at hele dette system ligger uden for reel demokratisk og retlig kontrol.

– Det er naturligt og ønskeligt, at de nordiske lande træder ud af Schengen-aftalen. Vi er gået sammen i en uproblematisk, enkel og meget fordelagtig pasunion og har alle de samme problemer med hele Schengen-aftalen, siger Ditte Staun.

Netavisen 20. januar 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne