Århus: Min syge moster- de fattigste skal betale

Sidste års valgflæsk er afløst af nedskæringer på daginstitutioner og ungdomsklubber. De sidste små tilbud, der har overlevet mange års spareiver i de fattige kvarterer, står for fald.

2005 var valgår. Sædvanen tro blev kommunalbestyrelsen i Århus enig om, at der ikke skulle skæres det år, og vedtog i stedet et budget med et løbende underskud på omkring 400 mio. kr.

Allerede i februar 2006 blev budgettet revideret første gang med en nedskæringsrunde.

Når der lægges sidste hånd på budget 2007, kun et år efter valget, er der helt andre boller på suppen. Nu skal underskuddet væk, og alle offentlige opgaver skal beskæres – igen.

Bedre er det ikke blevet af, at statsmagten ikke har givet et korrekt tal for bloktilskud, udligning og andre mellemværender mellem stat og kommune. Hertil kommer, at kommunalreformen bliver gennemført på en måde, der har til hensigt at smadre mest muligt. Århus amt bliver ikke kun nedlagt, men langt de fleste ansatte er fyret eller tvangsflyttet 70 km vestpå til Viborg.

Min syge moster

Fra politikerne og embedsmænd i Århus er der kun få forklaringer på underskuddet. De fleste af landets kommuner står med en lignende krise. Stigende udgifter og svigtende indtægter er naturligvis forklaringen, men det viser sig næsten umuligt at kigge tingene efter i sømmene.

Kommunen påstår følgende: Når ubalancen er vokset, skyldes det bl.a., at udgifterne til førtidspension og tjenestemandspensioner er stigende. Siden nedsættelse af den statslige refusion af kommunernes udgifter til førtidspension i 1992 er de kommunale udgifter til førtidspension vokset til ca. 8,7 mia. kr. i 2003. Denne og andre udgifter, der løbende er blevet lagt over i kommunalt regi, blev i første omgang delvist kompenseret via en forøgelse af bloktilskuddet.

At nogle overlever arbejdslivet og har ret til pension, betyder nu nedskæringer i børnehaver og fritidshjem. Begge dele skal betales af de løbende indtægter. Kapitalistiske regnemetoder betyder, at man ikke kan forudse, hvor mange skolebørn der er, eller hvor mange der er på pension, og hovsa, så er der underskud.

Kommunen skriver videre: Indenrigs- og Sundhedsministeriet har tidligere forudsat en gevinst for Århus kommune på ca. 80 mio. kr., men isoleret skønnes s truktur- og udligningsreformen nu at give Århus kommune et tab på ca. 44 mio. kr. om året. Hvordan og hvorfor kommunalreformen giver så mange fejlberegninger, har ingen ønsket at tage ansvaret for.

At statskassen bugner, mens kommunerne må vende de sidste femører, er bestemt ikke en fejl og har intet med hinanden at gøre ifølge finansminister Thor Pedersen (V). Regeringen henholder sig til den kendsgerning, at Kommunernes Landsforening (KL) har indgået en aftale med regeringen, der reelt betyder nulvækst i kommunerne og kollektive dummebøder ved budgetovertrædelser. Ingen kommuner er trådt ud af KL eller har nægtet at påtage sig ansvaret for at få økonomien til at hænge sammen.

Prestige og vanvid

Keld Hvalsø (Ø) udtalte til budgetdiskussionen, at Socialdemokratiet og højrefløjen siden 1997 har gennemført lettelser på ejendomsskattesatserne i Århus svarende til ca. 250 millioner kroner pr. år.” Det dækker bl.a. over, at Århus kommune siden slutningen af 1990’erne har sænket den erhvervsrettede dækningsafgift fra 9 til 5,75 promille. Enhedslisten er dog stadig en del af flertallet bag Århusborgmesteren.

Privatiseringer og bureaukrati i forbindelse med udliciteringer betyder mange spildte millioner. Havneprojekter, udbygning af motorveje og prestigebyggeri atter mange millioner. Kroniske omstruktureringer og himmelråbende talentløshed atter mange spildte millioner. Imens breder gratisten A.P. Møller-Mærsk sig med mange kilometer containerhavn.

Århusborgmesteren Nicolai Wammen (S) har skrevet flere gange til Thor Pedersen og bedt om flere penge – uden resultat – men i praksis arbejder den nye borgmester for et forlig med Venstre, Konservative og de Radikale for at få nedskæringer i hus.

Efter massivt pres fra ansatte og forældre har andre socialdemokrater (i 3F og FOA) forsøgt sig med spagfærdige røster, der nu mere lyder som en undskyldning for deres mand: ” Staten har et overskud på 80.000 mio. kr. Alligevel skal Århus Kommune som konsekvens af regeringens politik spare mere end 400 mio. kr. om året.

Besparelserne vil føre til markante forringelser af kommunens serviceniveau. Ikke mindst fordi over 1.000 job barberes væk, og arbejdsvilkårene for kommunalt ansatte forringes yderligere.”

Protesterne er foreløbig sat til at kulminere med en demonstration tirsdag den 12. september.

Budgetdemonstrationer i hele landet
Fra Roskilde til Randers skal der skæres ned på den kommunale service. Kampen om samfundets penge er med regeringen og Socialdemokratiets mellemkomst atter faldet ud til storkapitalens fordel. Velfærds- og kommunalreform er bare et andet ord for nedskæringer på fattigfolks skolegang, sundhed og pension.

Netavisen 29. august 06


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater