Det farlige valg mellem vold eller udvisning

Ny rapport fra Amnesty dokumenterer, at Danmark i strid med internationale konventioner ikke beskytter familiesammenførte kvinder mod vold.

København, 13. juni 2006 – Amnesty International offentliggør i dag rapporten “Valget mellem vold og udvisning – Dilemmaet for voldsramte familiesammenførte kvinder i Danmark”. Rapporten viser, at mange familiesammenførte kvinder må vælge mellem at udholde vold i ægteskabet eller blive udvist af Danmark, hvilket har givet anledning til international kritik af Danmark fra blandt andet FN og Europarådet.

Folketinget har vedtaget en undtagelsesbestemmelse, som skulle gøre det muligt for voldsramte kvinder at få opholdstilladelse, selvom de ikke har boet i Danmark i syv år. Rapporten viser imidlertid, at det i praksis er for vanskeligt for de voldsramte kvinder at leve op til skrappe krav i loven om at dokumentere volden og at volden er årsag til skilsmissen – samt at de har tilknytning til Danmark. Det kan jo være vanskeligt at bevise et tilhørsforhold til Danmark, hvis den voldelige ægtemand – som det ofte er tilfældet – har holdt kvinden tvangsisoleret i hjemmet.

“Jo længere tid en kvinde udsættes for vold i ægteskabet, jo større risiko er der for at volden bliver livstruende. Derfor er det fuldkommen urimeligt, at der er kvinder i dagens Danmark, som reelt tvinges til at blive hos en voldelig ægtemand. Vi ser også eksempler på, at voldsramte kvinder presses til at lade deres børn have samkvem med en voldelig far for at undgå at blive udvist af Danmark til en uvis skæbne,” siger international koordinator i Amnesty International, Stinne Lyager Bech.

Amnesty International fremlægger i rapporten en række anbefalinger til politikerne, som sigter på at forbedre beskyttelsen af familiesammenførte kvinder, som udsættes for vold i Danmark. Integrationsminister Rikke Hvilshøj skal torsdag mødes med Amnesty for at drøfte rapportens konklusioner og anbefalinger.

Amnesty International anbefaler bl.a.:

  • at flere former for dokumentation af vold accepteres af myndighederne.
  • at der ikke stilles særskilt krav om, at kvinden også skal dokumentere, at volden er årsagen til skilsmissen.
  • at det bliver anerkendt at tvangsisolation ofte er en del af volden og at kvinderne derfor ikke kan leve op til tilknytningskravet.
  • at det er de danske myndigheder – og ikke kvinderne selv – der skal sikre sig, at muligheden for at vende tilbage til oprindelseslandet udgør et reelt alternativ til at blive og udholde volden.

Download rapporten på www.amnesty.dk

Netavisen 15. juni 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater