Tale til 17. maj

Af Rosa Lund, Elevbevægelsen

Jeg hedder Rosa, er 19 år gammel og gymnasieelev.
Hvor er det dejligt at se så mange

I dag er historisk – og Anders Fogh og hans kumpaner kan ikke længere være i tvivl: Vi truer ikke længere med at sige fra overfor regeringens nedskæringer i vores velfærd – vi har startet en kamp som vi har tænkt os at vinde: DROP FORRINGELSERNE, FOGH!

Vi skal ikke prioritere mellem ung og gammel, nydanske eller gammeldansker, arbejdsløse eller uddannelsessøgende. Der er råd til velfærd til os alle!

Regeringen henviser til eksperterne i velfærdskommissionen og fortæller at os at vi skal løbe stærkere og stærkere – at det er nødvendigt at spare.
Vores svar til dem er:
Vi giver ikke en krone for deres bestillingsarbejde.

Regeringen siger: ”Der er ingen fattige i Danmark”. Det er kun godt at fattigdom som vi ser det i ulandene kun er virkeligheden for få her i Danmark. Men mener regeringen det samme? Med regeringens udspil bliver disse få danskere endnu mere udsatte og den økonomiske elendighed for de i forvejen marginaliserede grupper øges.

Men reformerne rammer ikke kun de i forvejen udsatte danskere. Fattigdom er ikke kun ‘ulandselendighed’, fattigdom er også ikke at have muligheden for selv at vælge.

– Hvis man ikke kan bruge et ekstra år på at udvide sin horisont, fordi regeringen vil fjerne 10. klasse som en mulighed for alle – så er det fattigdom.
– Hvis man ikke kan vælge en uddannelse, fordi SU-forringelser betyder, at et almindeligt ungt menneske med lønmodtagerbaggrund ikke har råd – så er det fattigdom.
– Hvis man ikke kan vælge at gå i lære som tømrer, fordi staten ikke er villig til at sørge for nok praktikpladser – så er det fattigdom!

Regeringens udspil gør ikke kun de fattige fattigere, udspillet gør i virkeligheden de fleste danskere for fattige til at kunne vælge. Vi vil have tryghed for den enkelte og frihed til at vælge uddannelse og alderdom. Vi vil have velfærd og vi vil have det for alle! Vi siger nej til fattigdom

SÅ TIL SLIPSEDRENGENE PÅ CHRISTIANSBORG: FJERN FORRINGELSERNE

Pisk, pisk og atter pisk – piske-politik det er ingrediensen i regeringens velfærdsudspil.

Regeringens SU-udspil forringer vilkårene for alle studerende – men især dem der har allermest brug støtte kommer til at lide under regeringens piske-politik.
De velstillede, de velplejede og de velintegrerede skal nok klare sig.
Men alle de andre – de skæve og sjove, de anderledes og mærkelige, dem der har det svært og dem der har måtte kæmpe hele livet – dem det er så forbandet vigtige at få igennem en uddannelse, de får regeringens piske-politik at mærke.

Regeringens SU-forringelser får færre i uddannelse, og går dermed stik imod målsætningen om at sikre fremtidens velfærd gennem uddannelse og forskning.
Regeringen siger et og gør noget andet.
Regeringen vil belønne duksene – de velfriserede og dygtige – dem der passer deres skole og opfører sig som Fogh gjorde som ung.

Dem der skifter studier, de der laver frivilligt arbejde, dem der forelsker sig i folk på den anden side af kloden, dem der rejser ud, og dem der fjumrer rundt, de skal straffes.
Det skal være slut med at fjumre siger regeringen, nu skal vi alle gå i skole som Anders Fogh gjorde det.
Det skal ikke længere være lysten der driver værket, det skal være frygten for regeringens piske politik.

Når det kommer til uddannelse og unge, ja så mener regeringen at det er systemet før mennesket, og ikke mennesket før systemet! Vi vil en anden vej

Vi tror på en uddannelse for livet –
10. klasse, og især efterskolerne, har i lang tid været det sted, hvor unge mennesker lærer at stå på egne ben, udvider deres horisont og bliver klogere på deres drømme og håb for tilværelsen.
Men det vil regeringen sætte en stopper for nu

Det starter i folkeskolen, hvor de nationale tests sætter terperiet og den sociale sortering ind som skolens vigtigste redskaber. Klarer man sig dårligt i test kan man blive udvalgt til den nye 10. klasse for de svageste.

Og hvis man ikke komme i denne nye 10. klasse, så kan man komme på produktionsskole, men det kan man i virkeligheden heller ikke.
for regeringen vil halvere produktionsskole elevernes løn.

igen bliver de svageste ramt, og igen prioriteres der ikke at alle skal have en uddannelse Hvad blev der af frit valg og personlig udvikling?
Anders Fogh og Bertel Haarder vil diktere vores vej gennem uddannelsessystemet, og helst så de at vi kom til at gå i skole som de gjorde det tilbage i 50érne – de tror de ved bedst.

Men jeg tror at det er dem der er på skolerne der ved bedst – landets elver og lærere. Og jeg vil gerne, på denne pragtfulde dag, gøre det hele klart for dem: Danmarks elever og studerende har ikke tænkt sig at følge Foghs og Haarders piske-politik.
Vi ved at hurtigere igennem ikke giver flere igennem

Så Prop jeres spanskrør op hvor solen sjældent skinner, og erkend i kommer aldrig til at bestemme over os!

Regeringens egen brøleabe Bertel Haaarder har siden han blev minister flere gange råbt højt om at flere skal gennemføre en uddannelse.
Det har han sådan set ret i – det er nemlig udgangspunkt for ikke bare den enkeltes chance her i tilværelsen, men også fremtidens velfærd.

Men samtidig nedlægger regeringen praktikpladser. Man må undrende spørge sig selv: hvorfor gør regeringen ikke noget for at oprette praktikpladser så alle der går på en erhvervs skole kan gennemføre deres uddannelse.
I dag står flere tusind erhvervsskole elever uden en praktikplads – uden en chance for at gøre deres uddannelse færdig.

Men løsningen er jo nemt nok!
Alle virksomheder som handler eller ønsker at handle med det offentlige skal oprette praktikpladser.
Vupti så har vi de praktikpladser vi mangler!
Hvis pisken skal bruges skal den gives til de virksomhedsbosser der ikke opretter praktikpladser.

Regeringen foreslår at erhvervsskole eleverne bliver delt op i A og B elever. Det vil betyde at mange ender med en halv uddannelse, også kan man i sidste ende ikke få job Vi kræver prajtik pladser til alle og vi ønsker at alle får en uddannelse de kan bruge

Hvis regeringen ønsker at Danmark skal være et videns samfund – hvis regeringen ønsker at der i Danmark skal være plads til alle så er de nød til at prioritere velfærd!
Og der er råd til velfærd, det er en borgerlig løgn og en afdemokratisering af den politiske debat og sige at der ikke er!

Alle os der står her ønsker at Danmark skal være et samfund med plads til alle, et samfund hvor der er frihed til at vælge og et samfund hvor det er den enkeltes evner der bestemmer hvor vedkommende ender, og ikke forældrenes pengepung eller sociale status.
Vi slås for forbedringer og siger nej til forringelser
Vi vælger velfærden. Og vi vælger den sammen.

Dette er ikke en generationskamp – det er en kamp om velfærd til alle, dette er en kamp mellem dem der ønsker et socialt Danmark og dem der ikke gør

Vi står her som en bevægelse der har fået nok af trusler, nok af nedskæringer, nok af Anders Fogh og Pia K.. Vi står her ikke i dag som redskaber for det ene eller det andet parti og vores besked går ud til alle politikere i landet. Vi finder os ikke i forringelser.

Vi vil have vores velfærd tilbage, og sammen viser vi, at hvis ikke politikerne er villige til at give os den, så står vi sammen om selv at tage den.
Det er en kamp der skal og kan vindes. Derfor skal vi fortsat fortælle kollegaer, medstuderende, familie og venner om regeringens planer.
Så lad os i dag give hinanden håndslag på at vi ikke er en engangsforstilling for det ene eller andet parti.
Perspektivet for os der står her idagf er klart:vi fortsætter protesterne til ALLE forringelserne er taget af bordet

Tak for ordet.

Netavisen 17. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne