Fuglene og fugleinfluenza

Af Fsk.

Virussygdomme, f.eks. influenza, forkølelse og HIV, synes at trives fint med det moderne samfund. Ligesom de rige vestlige samfund relativt uproblematisk tilpasser sig udbrud af nye virus varianter.

At både husdyr og vildtlevende dyr og planter kan blive syge og at der kan overføres smidte mellem arter kommer næppe heller ikke bag på folk, det var netop ved at iagttage sammenhængen mellem sygdommen kopper der ramte mennesker og en lignende sygdom der ramte køer, at englænderen Edward Jenner i 1796 kunne udviklede den første moderne vaccination.

De virkelige ofre for virus sygdomme er først og fremmest fattige lande uden adgang til rent vand og almindeligt sundhedsvæsen. I fattige lande kræver sygdomme stadigt utroligt mange liv, liv der let kunne redes.

De nye fugleinfluenza typer har WHO betegnet som en trussel, fordi der historisk er belæg for at antage at der kan ske en overførsel af sygdomme mellem dyr og mennesker. Igen er det i udviklingslandene og i krigszoner uden rent vand og sundhedsvæsen at der er farer for at en epidemi vil få fatale konsekvenser.

Først og sidst er det altså det imperialistiske systems karakter at helt naturligt forekommende sygdomme har unaturligt mange ofre.

Netavisen 17. marts 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne