Tysk storstrejke mod 40 timers arbejdsuge

Kommunistisk Politik 4, 2006

I mandags blev konflikten mod adskillige delstaters planer om at udvide arbejdsugen fra 38,5 til 40 timer uden lønkompensation udvidet til 40.000 strejkende fra ti tyske delstater. Konflikten startede så småt mandagen forinden, men har taget til i voldsom styrke på kun en uge og er ved at udvikle sig til den største af sin slags i Tyskland i 14 år.
De strejkende er bl.a. sygeplejersker, kokke, skraldemænd, teknikere og administrationsfolk.

De offentlige arbejdsgivere argumenterer med, at de kun kræver, at den enkelte arbejder 18 minutter mere om dagen, ligesom 40 timers-ugen var gældende i 1989, hvilket den for øvrigt stadig er i det tidligere DDR. Arbejdsgiverne begrunder det også med, at de offentlige kasser er tomme, og lægger i øvrigt ikke skjul på, at opskrivningen af arbejdstiden skal benyttes til at reducere antallet af ansatte.

Enigheden blandt de tyske delstater er til gengæld ikke komplet. Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz , som hører til de to mere økonomisk stærke forbundsstater, har foreslået et kompromis, der betyder, at 40 timers-ugen skulle følges af en lønforhøjelse. Kompromiset er blevet afvist af den mere fattige delstat Nordrhein-Westfalen.

Omvendt tegner der sig et meget stærkere sammenhold blandt de offentligt ansatte, hvis fagforbund Verdi også erklærer, at man har rustet sig til langvarig kamp.

For Verdi er målet at få delstaterne til at godkende en allerede eksisterende overenskomst, som er indgået med kommunerne og forbundsregeringen. Denne overenskomst indfører for første gang en forbindelse mellem arbejdsydelse og aflønning i modsætning til den nuværende, der ser mere på alder og familieforhold.

Konflikten er åbenlyst af principiel karakter og vil oplagt få konsekvenser for hele det europæiske arbejdsmarked, hvis arbejdsgiverne får magt, som de har agt, hvilket naturnødvendigt også vil betyde angreb på den danske 37 timers-uge. Derfor er det tvingende nødvendigt at give de offentlige ansatte maksimal sympati og solidaritet.

De europæiske havnearbejdere viste for få uger siden, at de med den nødvendige opbakning endnu en gang var i stand til at afvise det EU-planlagte Havnedirektiv.

Se også
1-Euro-Jobber als Streikbrecher gegen VERDI
Indymedia Tyskland

Streik in Zeiten von 1-Euro-Jobs
LabourNet Tyskland

Netavisen 18. februar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater