Nordiske miljøkrav trives bedst uden for EU

– Vi beklager, at Connie Hedegaard opgav modstanden mod EUs kemikaliereform, REACH. Men vi glæder os over, at Norge står mere fast, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

Danmarks miljøminister Connie Hedegaard stemte i går for EUs nye kemikaliereform REACH trods tidligere trusler om en afvisning.
– Reformen blev forringet allerede, da EU-parlamentet stemte om den 17. november. Kemikalieindustriens lobbyister har nu haft held med yderligere udvanding i forbindelse med miljø- og erhvervsministrenes møde tirsdag. Før mødet var der tegn på, at Danmark og Sverige ville modsætte sig udvandingerne, sådan som alle de danske EU-parlamentarikere da også har opfordret regeringen til. Men den danske miljøminister buldrede med tomme tønder, udtaler Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det svage resultat tillader blandt andet brug af kræftfremkaldende, forplantnings- og hormonskadende stoffer, selv når der findes sikrere alternativer. Stofferne skal blot være ”tilstrækkeligt kontrollerede”, som det hedder, og der er ingen tidsfrist på. Det er helt indlysende en ordlyd og et grundlag, der er alt for vagt, når der rent faktisk findes mindre farlige stoffer. Desuden ignorerede ministrene EU-parlamentets vedtagelse af en generel ansvarsforpligtelse for industrien i de tilfælde, hvor kemikalier viser sig skadelige, og talrige stoffer får mindsket REACH-kravene til deres data.

– Connie Hedegaard har opgivet kampen og skuffet især miljø- og forbrugerorganisationerne rundt om i Europa. Det er flovt, at den danske regering nu er medansvarlig for, at kemikalieindustriens interesser fortsat går forud for hensynet til sundheden og miljøet. Reformen udgør nu en reel trussel mod miljøet i blandt andet Danmark, siger Ditte Staun og tilføjer:

– Når den danske regering svigter, så er det glædeligt, at den nye norske regering fortsat vil slås for miljøet og varsler undtagelser fra REACH, så reformen ikke svækker miljøbeskyttelsen i Norge. Vores nordlige naboland er ikke medlem af EU, og et flertal i regeringen vil fortsat holde landet ude af unionen. Der er ingen tvivl om, at de traditionelle sunde, nordiske miljøværdier trives bedst uden for EU.

Netavisen 14. december 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater