EU Big Brother

Folkebevægelsen mod EU: Landsmøde 2005
Reportage: kpnet

Folkebevægelsens landsmøde 2005 fik bl.a. besøg af Bjørn Elmquist, Formand for Rådet for Menneskerettigheder. Anledningen var en debat om retssikkerhed, ytringsfrihed og demokrati: EU er på vej mod et Big Brother-monstersamfund.

Gruppearbejde om retspolitik med Bjørn Elmquist, Tue Sylvest og Mette Tonsberg som indledere.
Foto: FB

Elmquist kom i sin tale ind på en række spændende emner. Bl.a. gav han den vurdering, at der er ikke brug for en ‘krig mod terror’ – det er absurd. At bekæmpe faktisk planlagt terror er en politimæssig opgave, der forudsætter en retsstat med forudsigelighed og gennemsigtighed.
I Danmark er det meget svært at kontrollere PET og FE. I EU er det umuligt.

I Norden har man mange fælles standarder, en proces der er sket som følge af en udvikling af lovgivningen efterhånden som samfundet har udviklet sig.
En proces der er sket nedefra. I EU vedtages harmonisering centralt, og tingene bliver herefter trukket ned over landene.

Mette Tonsberg, ansat hos Ole Krarup, supplerede med en gennemgang af EU’s terror lovgivning og status på Sis – systemet.
Overvågningpakken blev i første omgang enstemmigt nedstemt i Euparlamentet, under søjle 3,hvor de ikke har indflydelse. Efter Londen-bomberne blev den genoptaget under søjle 1 hvor EU parlamentet har medindflydelse. Forslagene er førstebehandlet,.

Folkebevægelsen m.fl. prøver at begrænse den elektroniske overvågning, men kommisionen holder fast ved deres oprindelige forslag, som er meget vidtgående mht. hvor længe oplysninger om elektronisk kommunikation skal gemmes.

SIS-systemet koordinerer oplysninger mellem landene om EU-borgere (Straffe, efterlysninger mv.) Herudover er der et system, der samler oplysninger om f.eks. stjålne biler.
125.000 ansatte har adgang til oplysningerne, hvilket udgør en stor risiko for misbrug.

Schengen 3 er tiltrådt af 7 lande. Danmark vil sandsynligvis tiltræde”pr. automatik”.
VIS er et system som handler om ikke-EU-borgere, som vil ind i EU. Systemet er opbygget på samme måde som SIS.

Se også

Folkebevægelsen mod EU’s Landsmøde indledt med hilsen til Ole Krarup
Netavisen 27.11.2005

FB landsmøde 2005: International debat om Europas fremtid
Netavisen 27.11.2005

Netavisen 27. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne