Straksaktivering pr. lodtrækning

 Kommunistisk Politik 19, 2005

Nu er regeringen igen ude med riven efter de arbejdsløse. Det er de i forvejen stramme rådighedsregler for dagpengemodtagere, der er udset til atter at blive strammet op. Fra midten af september indførte Storstrøms og Sønderjyllands amter forsøg med dagpengemodtagerne, som blot efter tre ugers ledighed sendes på kursus og efter fire måneder tvangsaktiveres. Dette gælder i første omgang dog ikke alle, idet den ”heldige” halvdel vil blive fundet pr. lodtrækning.

I dag gælder reglen, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvilket man skal dokumentere over for sin a-kasse, eksempelvis ved hjælp af kopier af jobansøgninger. Hvis det i løbet af et år skulle vise sig, at man ikke har fået nyt arbejde, bliver man aktiveret. Dette kan være i et løntilskudsarbejde, som man reelt set ikke er interesseret i, altså tvangsaktivering.

Forsøgene skal angiveligt øge beskæftigelsen og sikre, at ”ingen kører på frihjul i det danske dagpengesystem”, rapporterer Jyllands-Posten. På trods af, at 8-900.000 voksne i den erhvervsaktive alder går arbejdsløse, så benytter beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen de angivelige flaskehalsproblemer til at begrunde forsøgene:

– Vi kan se det forunderlige i statistikkerne, at der for nogle faggrupper både er mangel på arbejdskraft og ledighed i faget. Der kan man have en mistanke om, at der har udviklet sig en tradition for, at man for eksempel efter en barsel måske ikke lige søger et vikariat på en skole, men venter til efter sommerferien. Vi står over for en situation med flaskehalse på arbejdsmarkedet, og det kan næppe være rigtigt, hvis man i dag kan støde på for eksempel ledige tømrere, murere eller skolelærere.

Med forsøgene opnår regeringen dels at stresse de ledige yderligere og dels at øge udbuddet af arbejdsløse med løntilskud til erhvervslivet. Det vil i hvert fald ikke løse de påståede flaskehalsproblemer, der er selvforskyldte, idet virksomhederne ikke selv har uddannet den fornødne arbejdskraft. Hvis der eksempelvis mangler faglærte bygningsarbejdere i et område, så afhjælpes det jo ikke af, at man ved lodtrækning tvangsaktiverer en masse ufaglærte.

Se også

Dagpengereglerne er for slappe
Kommunistisk Politik 19, 2005

Tiden skriger på modangreb
Kommunistisk Politik 19, 2005

Netavisen 30. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater