U2 og Bono overser EUs handelspolitik mod ulandene 

– EU kan ikke nøjes med at give mere med den ene hånd, når de fortsat plyndrer med den anden, udtaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU og Folkebevægelsens Ungdom mod EU

Forsangeren for det irske rockband U2, Bono, har netop besøgt EU-kommissionens formand José Manuel Barosso for at minde EU om behovet for øget ulandsbistand til Afrika.

Bono på gale veje med Barosso

– Bono’s timing er perfekt, når han gør opmærksom på, at Afrika kan hjælpe EU med den manglende folkelige opbakning til EU-grundloven ved at øge ulandsbistanden. Trods nylige vedtagelser i EU om mere bistand til ulandene, så er hjælpen nemligt langt fra på det niveau, som FN opfordrer til. Men det er desværre helt utilstrækkeligt, hvis det skal ændre afgørende ved EUs behandling af de fattige lande, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsens Ungdom mod EU og medlem af forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU.

– Problemet er, at EU ikke vil opgive den handelspolitik med blandt andet toldmure og støtteordninger, som giver unfair handelsvilkår og underminerer økonomien i mange lande i den tredie verden. Det betyder arbejdsløshed, fattigdom, sult og uro, som øget bistandshjælp ikke vil ændre på. Den politik er indskrevet i EU-forfatningen, så større almisser vil ikke være nok til at give det nedstemte projekt et bedre image og mere positive visioner. EU kan ikke nøjes med at give mere med den ene hånd, hvis de fortsat plyndrer med den anden, siger Rina Ronja Kari, som roser Bono for at bemærke de skandinaviske landes mere positive rolle i den forbindelse.

– Men igen er EU-forfatningen i vejen. Den vil indføre en EU-udenrigsminister som kronen på et værk, der forhindrer EU-landene i at føre egen udenrigspolitik. Det betyder, at Norge – som står udenfor EU – i dag er det eneste land, som frit kan arbejde for de nordiske visioner om en bedre verden. Visionerne gror bedst udenfor EU, Bono!

Netavisen 10. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater