Lukkede møder hver for sig  

Sammenlægning KPiD og DKP-ml?

Kommunistisk Politik 9, 2005

Først i april afholdt KPiD ekstraordinær kongres efter en længere intern diskussion omkring hvorvidt det er muligt at fusionere med DKP-ml. En diskussion, der var startet med udgangspunkt i en meget positiv rapport fra et fælles samarbejdsudvalg, der fastslog at det nye parti skulle stiftes i 2006.

Et flertal i den afgående ledelse afviste rapportens konklusion og ønskede at afbryde den igangværende enhedsproces med DKP-ml og i stedet genstarte enheds forhandlinger med fuld deltagelse af DKP.

De fire måneders debat bragte ikke enighed i KPiD, men delte nærmest partiet midt over. På kongressen kunne der med nød og næppe skabes flertal for en kompromisresolution, som fastslår støtte til den fortsatte såkaldte todelte enhedsproces – medmindre aDKP opfylder en række udstukne forudsætninger.
Men KPiDs kongres gav ikke fuld tilslutning til det nedsatte samarbejdsudvalgs konklusioner vedr. om eller hvornår det nye parti kan stiftes.
Tværtimod skal dette først afgøres på en senere kongres efter yderligere debat.

Herefter var bolden tilbage hos DKP-ml , der uden diskussion i partiet selv først i december 2004 tilsluttede sig rapporten uden forbehold.
På det særligt indkaldte landsmøde, der skulle tage stilling til resultatet af KPiDs kongres, blev der gjort status: Den nye ledelse der blev valgt på KPiDs kongres er stort set identisk med den afgåede, og den står for en proces hvor alle hurdler skal afklares til fuld tilfredshed (for KPiD) inden sammenlægningen kan fuldbyrdes.
Målet om at fusionere i 2006 ser altså ud til at blegne.

Status er også, at den såkaldte åbne diskussion i Dagbladet Arbejderen – der aldrig har været åben for hele venstrefløjen – er fuldstændigt kollapset det sidste år, kulminerende med at ikke engang KPiD nu kan få trykt debatindlæg.
I stedet er enhedsprocessen blevet noget med 6 mand høj i et lukket udvalg.
Sidst må det konstateres at parterne er blevet slidt, enhedsprocessen er ved at skabe mere splittelse end enhed. En situation som meget få – og slet ikke udenfor inderkredsen – bliver mobiliseret af.

Op til landsmødet i DKP-ml blev der lagt op til en ”nu eller aldrig”-beslutning med et indlæg fra Joan Ågot i Arbejderen. Men på landsmødet var alle talt til rette, og man endte med at vedtage at gå med til en ny runde med diskussion, som efter DKP-mls mening skal ende ud i et forslag til et nyt fælles principprogram og vedtægter.
Med hensyn til DKP gentog man tidligere beslutninger om at de først skal lave deres eget program, formelt indføre ‘demokratisk centralisme’ – og derpå uden forbehold tilslutte sig samarbejdsudvalgets rapport, før de kan komme med

Selvom dette krav altså ikke stilles til KPiD…

Se også
Sammenlægningen af KPiD og DKP/ML ved kritisk punkt
Kommunistisk Politik 7, 2005

Netavisen 27. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne