Fornyelse betyder nedskæring  

Fornyelse er pr. definition positivt og fremadrettet. Derfor er ordet da også blevet flittigt anvendt af et væld af politikere på tværs af alle partier, i fagbevægelsens og erhvervslivets top – i hvert fald gennem de sidste 15 år. Eksempelvis benyttede Nyrup sig af det ved det første Kongemord .

Ordet bliver misbrugt, da det i sit indhold har den stikmodsatte betydning, når politikere tager det i sin mund, mener Allan Baumann, medlem af BUPL’s forretningsudvalg:
– Nyudviklingen af velfærdssamfundet er blevet det samme som afvikling , udtaler Allan Baumann.

Udtalelsen er en direkte kritik af socialdemokratiets nyvalgte formand, Helle Thorning Schmidt, der blandt andet forsvarer nye forringelser af efterlønnen med fornyelse:
– Det er svært at forstå, at fornyelsen at velfærdssamfundet skal bestå i at skære ned. Påstanden er, at det er nødvendigt at skære for at bevare. Det er den dagsorden, der er blevet sat

Allan Baumann mener, at politikerne både fordrejer og lyver, når de hævder, at nedskæringer er nødvendige, da samfundet mangler penge. Masser af økonomer og rapporter viser, det ikke er tilfældet.

– Som samfund bliver vi rigere for hvert år, det er kun et spørgsmål om den voksende rigdom skal ende i private lommer, eller om noget af den skal bruges til at skabe flere muligheder for alle , siger han. Det er ikke kun efterlønnen, han er nervøs for skal fornyes :

– Efterlønnen er prøvesten på en strategi, som handler om at bevare ved at afvikle. Spørgsmålet er, hvad det næste så bliver. Er det daginstitutionerne, eller er det yderligere gang i privathospitalerne, så dem der har råd kan smutte uden om ventelisterne? I store dele af det politiske system ser man det som vejen frem .

– Men det er dybt betænkeligt, at de partier, som historisk har stået for solidaritet med de svageste, hopper med på den galej. Det er mærkeligt at diskussionen kommer nu, trods valgløfter om det modsatte. Hvis det er for at vise politisk handlekraft, så var det vel mere oplagt at gøre det over for andre end de svage i samfundet .

Netavisen 25. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater