Socialdemokraternes håb  

Leder
Kommunistisk Politik 8, 2005

Helle Thorning Schmidt skal som socialdemokratisk partiformand slå Fogh ved næste valg. Hvis hun har en politisk linje eller vision er den endnu ikke kommet frem. Hun blev valgt som formand for socialdemokraterne, fordi hun var kvinde og ukendt. Det blev imidlertid hurtigt klart, at hun var Nyrups og LO-toppens valg, de magtfulde pampere og eurosocialdemokraters valg.

Afgørelsen var hårfin, og det store stemmetal til Frank Jensen viser, at en betydelig del af de socialdemokratiske partimedlemmer ønsker et parti med en politik – og en politik der ligger klart til venstre for Thorning Schmidt og Nyrup.
Formandsvalget har efterladt et delt parti – og de mange bekendelser til enhed og besværgelser om det vidunderlige partidemokrati vil ikke kunne hele splittelsen. Den vil om ikke andet bryde ud i lys lue, hvis damen fra EU-parlamentet ikke leverer varen.

Vil hun så kunne slå Fogh? Måske, for ved næste valg vil endnu flere være villige til at stemme på hvad som helst for at slippe af med ham. Det kapitalistiske Danmark er – bag den officielle selvtilfredshed – et skib i havsnød. Den økonomiske krise nåede et lavpunkt i 2002 med en vækst på 0,3 pct. Det nuværende økonomiske opsving, der tog fart i 2004, har trods alle løfter ikke bragt flere arbejdspladser. Faktisk er alle Foghs erklærede socialøkonomiske målsætninger mislykkedes. Der har aldrig været flere danskere på overførselsindkomst: 1.8 millioner er nu pensionister, arbejdsløse eller bistandsmodtagere. Det er 61.000 flere end da Fogh kom til. . Og forholdene bliver ringere for dem alle. Tager man de offentligt ansatte med er 60 pct. af den voksne befolkning direkte afhængig af løn eller en indkomst fra staten.

Men Fogh har en ny plan: Danmark skal blive et Nokia-land. Han har nedsat et ‘globaliseringsråd’, som skal finde ud af, hvordan Danmark undgår at blive en endnu større arbejdsløshedsø i verden på grund af massseudvandring af arbejdspladser til lavtlønslande. Lego er blot det sidste af en lang række, der vil flytte sin produktion fra Billund, Danmark til Langtbortistan.

– Der er snakket længe nok – nu skal der træffes beslutninger. Og det, vi ender ud med, vil være den største forandring og fornyelse af det danske samfund, som er sket i nyere tid , erklærer Anders Fogh Rasmussen i et interview med Berlingske Tidende.
– Forbilledet er Finland , meddeler han. Finland er Nokia-land. Et land domineret af én gigantvirksomhed, verdens største mobiltelefonist. Fogh vil have et nogle stykker:
– Vi har nydt gavn af flagskibe som Grundfos, Danfoss, Mærsk og Lego for at nævne ikonerne. Det er ikke, fordi vi ikke har verdensfirmaer, men jeg ser gerne, vi får udviklet lignende industrier inden for nye områder. Der tror jeg, vi har et potentiale, og ethvert samfund har gavn af flagskibe.

Måske Fogh er lidt bekymret for udviklingen med Mærsk – verdens største og mest alsidige containerrederi, som i den grad er en del af den globale amerikanske oliekrig, hvor selskabet har en særlig evne til at anbringe sig i fremskudte positioner sammen med den amerikanske hær. For nylig tvang ‘sikkerhedssituationen’ i Irak Mærsk til at opgive at drive en havn i Basra-området. Det er samtidig stødt på vanskeligheder i det olierige Nigeria.

Til gengæld er det på vej mod et nyt olieeventyr – denne gang i det krigshærgede Colombia – sammen med den superreaktionære regering og det colombianske militær, som styres af USA, og som med uhørt brutalitet bekæmper frigørelsesbevægelserne dér. Den olierige stat i Sydamerika indtager en vigtig plads i den danske rederigigants fremtidige oliestrategi: Olie, sort af blod.

Måske Fogh er lidt bekymret. For Danmark er Mærsk-land. Borgerligt eller socialdemokratisk.
Det vil næppe vare længe, før den nye socialdemokratiske partiformand har et modspil klar til Foghs redningsplan for Danmark: Måske hun vil foreslå lidt flere eller færre, eller lidt andre selskaber, lidt ændrede investeringsprioriteringer. Fogh skal jo slås af banen!
Indtil videre vil socialdemokraterne leve i håbet.

Netavisen 13. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne