Brokkeri kontra utilfredshed

Kommunistisk Politik 4, 2005

Det nye forbund 3f, der er Danmarks største med omkring 400.000 medlemmer, har foretaget en rundspørge blandt 1.500 medlemmer, der viser, at mere end seks ud af ti ofte oplever “brok” på deres arbejdsplads, der “går ud over arbejdsklimaet”.

Ifølge forbundets blad Fagbladet 3f er det først og fremmest cheferne, der er genstand for “brokkeriet”, men der bliver også “brokket” meget over de generelle arbejdsforhold. Omkring halvdelen mener, at “brokkeriet” er taget til i løbet af de sidste to år.

Det vil sige, at omkring 240.000 medlemmer af 3f er utilfredse med deres arbejdsforhold og generelle arbejdsforhold, hvilket normalt er et godt udgangspunkt for faglig aktivitet og forståelse af sammenhold og solidaritet. Utilfredsheden er tilmed stigende.

Det lyder som et rent straffespark for et forbund og dets lokalafdelinger, der i øjeblikket kæmper for deres eksistensberettigelse, hvor stadig flere arbejdere og medlemmer spørger sig selv om, hvad de kan bruge de faglige organisationer til.

Sådan hænger det ikke sammen for 3f, der har måttet rådføre sig hos en cand.merc. i konsulentfirmaet Fuks & Reinholdt om, hvordan tallene skal tolkes:
– Vi taler så meget om forurening af miljøet. Men hvad med al den mentale forurening, der dræner, præger og påvirker os alle sammen? spørger Annette Fuks, der også er partner i firmaet.

Hun peger på, at konsekvenserne af brokkeri kan være ufatteligt store, og underbygger det med, at syv ud af ti mener, at “brok” har en negativ effekt for arbejdsglæden:
– Desto mere du brokker dig, desto surere bliver dine kollegaer. Og desto mere får du tilbage. Det bliver en ond cirkel og går ud over arbejdsklimaet, siger hun til Fagbladet 3f.

Nu skal man ikke beskylde Annette Fuks for fusk, hvorfor hun da også helgarderer sig:
– Ofte er det godt at få luft for sine bekymringer ved at brokke sig i stedet for at lukke utilfredsheden inde. Vi har alle en negativ understrøm, som vi kan få afløb for ved at brokke os.
– Brok kan faktisk også være konstruktivt
, mener hun.
– Det er vigtigt at bruge den nye luft til at lede efter alt det gode, siger Anette Fuks.

Forbundet forbeholder sig ret til en neutral objektiv stilling til undersøgelsen, hvorfor 3f ikke tager stilling til resultaterne eller konsulentens udtalelser, men blot refererer dem.
3f har imidlertid stillet spørgsmålene på en måde, hvor en fælles solidarisk løsning på utilfredshederne ikke eksisterer.

Spørgsmålene er alle konstrueret på en måde, hvor utilfredshed pr. definition bliver til “brok” og negativitet uden nogen fremadrettethed. Højdepunktet nås, når 3f konstaterer, at “brokkeriet” over vejret er en nationalsport.

Enhver klub, fagforening eller forbund med respekt for sig selv ville opsamle utilfredsheden og lade den komme til udtryk i fælles krav og eventuel kamp. Det er tilsyneladende ikke tilfældet i dag, hvor Danmarks største forbund slår på tromme for, at utilfredshed skal kaldes for “brok”, som kollegaerne lider under.

Netavisen 15. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater