Postarbejderes konfliktret suspenderet

Opdateret 14. januar 2005

22-23.000 postmedarbejdere, der på linie med andre offentlige ansatte står overfor overenskomstforhandlinger netop nu, får ikke mulighed for at strejke, hvis der ikke skabes enighed med modparten Post Danmark. I stedet vil striden blive behandlet ved tvungen voldgift.

Årsagen er, at Post Danmark meldte sig under Dansk Industri’s faner 1. oktober sidste år. Derved får de tre hovedoverenskomstområder i postvæsenet karakter af lokalaftaler under Industriens Overenskomst, der først ligger til forhandling i foråret 2007. Dette er den juridiske snørklede tekst.

Post Danmark har med andre ord benyttet en helt legal fremgangsmåde, der blot har den konsekvens, at postarbejdernes tre-årige overenskomst bliver forlænget efter et par justeringer med to år mere.
De fagretslige regler lader altså hånt om, at postarbejderne i 2002 stemte om deres løn og arbejdsforhold under betingelse af, at den havde en gyldighedsperiode på tre år.

Hvorvidt LO’s faglige repræsentanter har været opmærksomme på dette problem, da de i tidernes morgen accepterede reglerne, vides ikke; men Ole Jespersen, forhandlingssekretær for postarbejderne i 3F’s Industrigruppe, mener, at det er et problem:

– Vi har et demokratisk problem, som er uheldigt men uomgængeligt. Vi må erkende, at det er spillereglerne, som i øvrigt træder i kraft i enhver lignende situation. Det markante er nok, at der i dette tilfælde er tale om så stor en virksomhed, udtaler han til Kommunistisk Politik.

Mange arbejdere vil nok stille sig spørgsmålet, hvorvidt de faglige ledere har været deres opgave voksen, da de accepterede disse spilleregler:
– Man har vel været tvunget til at indgå et kompromis med Dansk Arbejdsgiverforening, da man lavede disse regler. Jeg har også vanskeligt ved at se, hvordan man kan gøre det anderledes. Jeg kan ikke se andre muligheder, parerer Ole Jespersen, som også erklærer, at utilfredsheden blandt de 15.000 postarbejdere med situationen ikke har medført protester på størrelse med en tsunami:
– Der har ikke været skarp kritik, om end der var repræsentanter på vores årsmøde, der gav udtryk for, at det ikke var den bedste situation.

Netavisen 13. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater