OK-forlig styrker Ny Løn

Delforlig for kommunalt ansatte afsætter flere penge til det forhadte Ny Løn-system.

Der er hermed brudt igennem på det første område i forårets overenskomstforhandlinger for omkring 800.000 ansatte, hvor det er lykkedes arbejdsgiverne at gennemføre et forhandlingsmønster, hvor først til mølle også har bedst chance for at få den største del af kagen.

Forhandlerne for de kommunalt ansatte, der er omfattet af delforliget, har tilsyneladende fokuseret mere på kagens størrelse end på kvaliteten. Desuden har de med en tre-årig overenskomst også udstukket linjen og lagt pres på de resterende forhandlinger.

Forliget, der betegnes som overraskende hurtigt, gælder for kommunale arbejdsgivere og SiD, HK, Dansk Socialrådgiverforening og 22 andre fagforbund, der i alt tæller 120.000 medlemmer, som er omfattet af aftalen.
Aftalen indebærer, at der i den kommende overenskomstperiode afsættes 2,5 procent af lønsummen til Ny Løn. Dermed vokser den lokale løndannelse med godt en tredjedel i forhold til den igangværende overenskomstperiode, hvor der er afsat 1,87 procent af lønsummen.

SiD mener, at de har garderet sig mod, at arbejdsgiverne ikke vil snyde på vægten, som de tidligere har gjort ved ikke at udmønte det aftalte beløb til de ansatte. Redskabet til dette skal findes i form af midtvejsforhandlinger, hvor parterne sammen tager situationen op.

Ud over de 2,5 procent, som er afsat til lokal forhandling, er der i delforliget desuden afsat 1,1 procent til de enkelte organisationers specielle forhandlinger til eksempelvis forbedring af pension eller grundløn.

De involverede organisationer har derfor lagt beslag på 3,6 procent af den samlede økonomiske ramme.
– Det er trods alt ikke mere, end at der er nogenlunde garanti for, at der er plads til generelle lønstigninger, som alene kan sikre reallønnen, sådan som det har været vores udgangspunkt, vurderer Kaj Lynge Jensen fra SiD.

Netavisen 10. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater