EU’s og Tysklands ‘model’ når til Danmark

Tulip i Ringsted:

Voldsom utilfredshed blandt landets slagteriarbejdere med lokalaftale på Tulip i Ringsted har udløst en landsdækkende konflikt.
Forbundsledelsen, som erklærede aftalen for overenskomststridig, har nu accepteret den samme lønnedgang, idet aftalen kaldes en forsøgsordning. Dermed lægger de sig i baghjulet af tysk og fransk industris krav om drastisk lønreduktion.

Tillidsrepræsentanterne på det Danish Crown-ejede Tulip i Ringsted har bragt sig i miskredit hos landets øvrige slagteriarbejdere, tillidsfolk og dele af de ansatte på slagteriet i Ringsted. Stillet over for truslen om flytning af produktionen med efterfølgende lukning af virksomheden indgik de en lokalaftale, der betød 15 pct. lønnedgang – svarende til 4.000 kr. om måneden – for et løfte om garanti for arbejdspladserne i et år.

Ugen før blev 200 ansatte på Tulip i Vejle tvunget til 40 timers arbejdsuge som et forsøg over tre måneder.
Tulip har mere end 3.000 ansatte på ti virksomheder i Danmark og to i Tyskland, og de eksporterer forarbejdet kød til mere end 130 lande med en årlig omsætning på fem milliarder kroner.

Danish Crown kopierer de aftaler, som den tyske bil- og elektronikindustri samt nogle franske virksomheder har gennemtrumfet. De generelle og drastiske angreb på løn- og arbejdsforholdene skal ses i lyset af EU’s dagsorden om til år 2010 at få bragt virksomhedernes konkurrenceevne op på et niveau, hvor udbytningen i Europa er voldsommere end i USA.

Tillidsrepræsentanterne i Ringsted har da også forsvaret aftalen med, at deres arbejdspladser var i fare:
– Vi havde ingen anden mulighed, lyder det fra slagteriarbejdernes tillidsmand Per Krogh.
– Helt overordnet set er det den forkerte vej at gå, men jeg har det rigtig godt med, at vi har reddet virksomheden og arbejdspladserne for de 280 medarbejdere, der er i Ringsted, udtalte Per Krogh i sidste uge til Radioavisen.

Ringstedaftalen medførte imidlertid prompte landsdækkende protester og en spontan strejke på slagteriet i Sæby. Ledelsen i Nærings- og Nydelsesmiddelarbejdernes Forbund (NNF) tog umiddelbart afstand fra aftalen og erklærede, at den ikke bare var i strid med overenskomsten, men også, at den ikke sikrede arbejdspladser:

– NNF er ikke tilhænger af lønnedgang som svaret på problemerne. Der vil altid kunne findes områder, hvor lønningerne er lavere end i Danmark, og en lønnedgang vil i bedste fald være en midlertidig løsning, der kun kan udsætte en lukning i en periode, udtalte NNF’s næstformand Jens Peter Bostrup, som også beskyldte Tulip for at ville sætte en bølge af lønreduktioner i gang på danske slagterier.

I uge 50 afholdtes et “fællesmøde” mellem NNF og Danish Crown-ledelsen, hvor sidstnævnte fastholdt aftalen, hvorfor NNF krævede den behandlet i Faglig Voldgift. Samtidig erklærede forbundsledelsen proteststrejkerne for overenskomststridige.

I fredags krævede landets tillidsrepræsentanter aftalen omstødt og pålagde ledelsen i NNF at genoptage drøftelserne med Danish Crown med formålet at få den fjernet inden mandag morgen.

Sent lørdag havde NNF-ledelsen indgået en ny aftale, som de selv betegnede som værende inden for overenskomstens rammer. Denne aftale blev skubbet ind under et såkaldt “forsøgsprotokollat”, der åbner mulighed for at tilsidesætte overenskomsten i en nærmere fastlagt periode.

Aftalens indhold betyder, at Danish Crown sparer det samme beløb – 12 mio. kr. – som med den foregående aftale, men lønreduktionen er fordelt forskelligt for den enkelte ansatte, som så er blevet stillet i udsigt, at produktionen fastholdes frem til marts 2006. Alligevel erklærer NNF, at den oprindelige aftale er trukket tilbage.

I løbet af mindre end en uge havde NNF således vendt 180 grader på en tallerken:
Aftalens indhold var fastholdt og tilmed tilpasset overenskomsten, hvilket nu betyder, at den er blåstemplet af forbundet.
Det udløste et ramaskrig blandt landets slagteriarbejdere mandag morgen:
– Det var ikke det mandat, som ledelsen var blevet pålagt på tillidsmandsmødet fredag. Aftalen er ikke taget af bordet, men har i stedet fået vores forbunds accept, lød reaktionen, der straks udløste en landsomfattende konflikt med 1.800 slagteriarbejdere. Det eneste slagteri, der producerede, var Tulip i Ringsted.

NNF-ledelsen fik nu travlt med at erklære strejkerne for overenskomststridige og indkalde til nyt tillidsmandsmøde tirsdag morgen. I mellemtiden forsvarede forbundsledelsen sig med, at det er overenskomsten, der er for ringe:
– Jeg ved ikke, hvordan jeg kan forsvare det, for det kan jeg ikke, men det er inden for overenskomstens rammer nu, og så kan vi ikke blande os i en lokal aftale, udtalte forbundets næstformand Jens Peter Bostrup, der henviser til, at LO må se på rækkevidden af “forsøgsprotokollatet”.

Bortforklaringerne ændrer ikke ved det faktum, at NNF-ledelsen nu indholdsmæssigt har blåstemplet den famøse aftale, hvilket bringer landets slagteriarbejdere på kant med både arbejdsgivere og forbundsledelse.

Netavisen 15. december 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater