Befolkningen skal vænnes til masseregistrering

Terrorhysteriet er over os, også fodboldterroren:

Kommunistisk Politik 21, 2004

Op til fodboldkampen mellem Tyrkiet og Danmark sidste onsdag aften havde DBU taget det usædvanlige og drastige skridt at kræve at tage fotokopi af billedligimitation og få cpr. nr. af alle danske statsborgere ved indgangen til Parken eller ved forsalget. Udenlandske statsborgere, her især målrettet publikum fra Tyrkiet, skal opgive pasnummer og have taget et kopi af foto-legimitation.

I Parken er der opsat kameraer således at alle 40.000 tilskuere bliver filmet, så de kan genkendes, og pladsnumrene er på forhånd matchet med cpr-numrene og fotoidentifikationen. Disse foranstaltninger til totalovervågning er angiveligt for at kunne genkende uromagere under kampen og for at forhindrer optøjer og vold i gaderne efter fodboldkampen onsdag.

Politiet kan så efterfølgende få adgang til registreringerne og billederne. Politiets Efterretningsvæsen, PET, bedyrer sideløbende at overvågningsvæsenet ikke specifikt har bedt om denne registrering.

DBU bedyrer, at de selv og ikke efterretningsvæsenet har fået ideen om skærpet kontrol og overvågning.
Tirsdag aften var der ungdomslandskamp i Brøndby, hvor alle tilskuere, mænd, kvinder og børn, blev kropsvisiteret, før de blev lukket ind.

Men uanset hvilket overvågningsvæsen der har foranstaltet denne omfattende registrering af tilfældig publikum til fodboldkampe, er den uhyrlig og på grænsen af det forbryderiske.

DBUs kommunikationschef Lars Berendt udtaler til DR-Sporten:
“Vi har drøftet sagen med vores jurist og er blevet klar over, at vi måske er i en grå-zone i forhold til registerloven. Men kommer det så vidt, at vi får en bøde, så tager vi den med.”
DBU’s ledelse tager altså chancen for at metoden er på kant med registreringsloven og loven om privatlivets fred, og afventer med sindsro en evt. retssag og bøde.
Måske håber DBU at de kan få registreringerne godtgjort ved hjælp af terrorparagrafferne.

Men meget tyder på, at DBU ikke handler på egen hånd. Der ligger muligvis en godkendelse på højeste niveau i regerings- og retssystemet.

Det vægtigste argument for gennemregistreringen af fodboldpublikum er, at DBU vil forhindrer optøjer som dem sidste år op til en lignende kamp. Da baggrunden og optakten til sidste års kamp mellem det tyrkiske hold og dets engelske modstandere var helt anderledes, blandt andet med drab på to engelske fodboldfans fjorten dage før i Tyrkiet, kan disse situationer ikke på nogen måde sammenlignes. Selv Københavns Politi erkender, at det er en lavrisiko-kamp.

Iikke desto mindre udtaler Flemming Steen Munch tirsdag aften på DR TV: “Vi har taget de nødvendige skridt til at undgå noget går galt”, og henviser til, at der er 55.000 af Tyrkisk afstamning i Danmark. Angående registreringerne af de 40.000 tilskuere bedyrer han i P4 onsdag at man kan være evigt forvisset om, at ingen vil havne i politiets registre.

På baggrund af kendsgerningerne angående risikoen ved landskampen onsdag og ungdomslandskampen tirsdag, kan denne omfattende registrering ses som et led i at vænne befolkningen til masseregistrering og kropsvisitering.
På spørgsmålet om, hvorvidt de personlige oplysninger som DBU på denne måde ligger inde med vil blive brugt fremover eller hvornår de vil blive slettet, er svaret fra Lars Berendt svævende. Det vil helt afhænge af situationen, fik de danske seere at vide tirsdag aften

Registreringerne skal ses i sammenhæng med den seneste tids mediefokusering på terrorfaren i Danmark.
For et par dage siden flød det med meddelelser til den danske befolkning om, at terrortruslen mod Danmark er særdeles alvorlig. Det er ganske vist – Terrorceller er fundet i Danmark, politiet bekræfter og efterforsker.

Disse ‘oplysninger’ kommer efter en voldsom mediekampagne mod terrorister og undergravende elementer. Blandt andet på baggrund af udtalelser fra den frigivne guantanamo-fange Slimane Hadj Abderahmane.

For få uger siden afprøvede den lovgivende og udøvende magt med tilladelse fra den dømmende magt kollektive anholdelser både i Ålborg og i Odense. Blot som en øvelse, lod politimyndigheden forstå.

Og Politiets Efterretnings Tjeneste har haft agenter rundt på alle højere læreranstalter, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner samt på udvalgte virksomheder. Agenterne har her dels ‘orienteret’ dekaner, rektorer og andre ledelsespersoner på uddannelsesstederne, direktører og personalechefer om terrortruslen.

De titusinder af registreringer ved fodboldkampene indgår i hele denne voldsomme skærpelse af den samlede overvågning, og myndighederne håber, at befolkningen langsomt vænnes til nye tider med terrorpakke og fascistlignende overvågning og registrering.

Se også
PET: ‘Overvågning og registrering er lig med omsorg’
KP21, 2004

PET og FET har kronede dage
KP21, 2004

Flere folk – flere penge
KP21, 2004

Netavisen 18. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne