Teamsters konfronterer A.P. Møller

Det er ikke kun på den beskidte baggrund af beskidte blodpenge fra bl.a. Irak-krigen, at Mærsk-koncernen tjener sine profitter. Det drejer sig også om grov udbytning af arbejdere.

Fra tidligere demonstration mod Maersk i USA (Tacoma)

Således beskylder det amerikanske transportarbejderforbund Teamsters Mærsk for at aflønne folk helt ned til 18 kr. i timen, for farlige arbejdsforhold og undertrykkelse af faglige rettigheder, hvilket i forhold til det sidste medfører trusler over for ansatte, hvis de kritiserer arbejdsforholdene.

Den amerikanske fagforening har sendt tre repræsentanter over Atlanten for at sige sandheden direkte op i ansigtet på koncernens direktører. Koncernen indvilligede modvilligt i et møde, som blev afholdt i tirsdags. Indtil da nægtede ledelsen enhver kritik af deres selskaber i USA.

Kendsgerningerne er imidlertid, at Mærsk bl.a. har rejst civil retssag mod flere hundrede chauffører i Miami. Deres forbrydelse består i, at de har stillet kollektive krav til virksomheden, hvilket Mærsk betragter som et lovbrud, da chaufførerne er selvstændige.

Retssagen får ikke Teamsters til at stikke piben ind:
– Mærsk er det værste selskab i transportsektoren i hele USA, når det gælder forholdet til fagbevægelsen, fastslår delegationen, der peger på, at koncernen ikke er en ligegyldig virksomhed i det ellers så store land. Mærsk ejer blandt andet 15 havneterminaler og to store transportselskaber samt verdenens største containerrederi, Maersk Sealand, hvilket gør firmaet til en gigant i branchen.

Teamsters – betyder kuske, refererer til datidens hestevogne, som af kuske transporterede varer rundt i USA – forventer måske ikke den store imødekommelse fra Mærsk-direktørernes side, men deres visit har under alle omstændigheder skabt blæst om koncernens ledelsesmetoder. Delegationen har haft kontakter til den danske fagbevægelse og har blandt andet deltaget på et debatmøde i forbindelse med Danmarks Sociale Forums møde i weekenden. De nåede også en kontakt til en kreds af danske folketingspolitikere, inden de vendte tilbage i onsdags.

Netavisen 5. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater