Grov underdrivelse af EU-kontingent

Medlemskabet koster hver enkelt borger flere tusinde kroner mere om året end EU oplyser, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

EU-kommissionen har offentliggjort, at ‘kontingentet’ for EU-medlemskabet lyder på 295 kroner pr. borger i Danmark. I alt skulle Danmark betale 1,6 milliard kroner mere til EU, end der kommer igen i form af diverse støtteordninger.

Landbrugsavisen berettede historien således:

EU-medlemskabet koster hver dansker 295 kr.
Det kostede sidste år hver dansker 295 kr., at Danmark er medlem af EU, fremgår det af EUs regnskab for 2003.
Tallet fremkommer, når man trækker de penge, som Danmark får via EUs støtteordninger, fra det årlige medlemsgebyr. Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte lande betaler i forhold til, hvor meget de får i støtte, skriver Børsen.
Øverst ligger Irland og Portugal, der årligt indkasserer 2.913 og 2.479 kr. pr. indbygger. Nederst på listen ligger Luxembourg og Holland, der må punge ud med mest, henholdsvis 930 og 897 kr. pr. indbygger.

Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, afviser disse tal som ren propaganda:

– Det en grov underdrivelse, kommissionen forsøger at slippe afsted med. EU koster borgerne langt mere end 1,6 milliard kroner. I 2002 viste tallene fra Danmarks Statistik, at vi betalte 5,4 milliarder kroner mere til EU end vi fik igen. Og tendensen har i mange år været, at medlemskabet er blevet en stadig dårligere forretning for Danmark, udtaler hun.

– Desuden betyder toldunionen dyrere varer fra lande udenfor EU, og EU’s landbrugsordninger koster hvert år danske forbrugere flere tusinde kroner i overpriser, så prisen er i realiteten betydeligt højere, siger Ditte Staun og tilføjer, at EU-medlemskabet i øvrigt gør det umuligt for Danmark selv at indrette samfundets økonomi.

– EU forhindrer os i selv at fastsætte moms og afgifter. EU forhindrer os i selv at bestemme, hvad der skal støttes. Og EU bruger penge på mange ting, som vi ikke ville bruge penge på – som for eksempel atomkraft. Så der er mange fordele af økonomisk karakter ved en udmeldelse.

Netavisen 9. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater