Maersk Makes Misery

A.P. Møller udbytter arbejdere i USA:
Søndag den 5. september blev der protesteret ved Langelinje mod A.P. Møller som Dødens Købmand. Den konkrete anledning var at vise solidaritet med amerikanske arbejdere, der på den amerikanske Labour Day 3. september organiserede protestaktioner mod det danske multinationale selskab over hele USA – som på fotoet herunder foran det danske konsulat i Minneappolis med store skilte ‘Maersk Makes Misery’ – Maersk skaber elendighed.

Der var demonstrationer og blokader foran den danske ambassade i Washington DC og ved 22 danske konsulater fra Alaska til Puerto Rico.
Et hovedkrav fra de amerikanske demonstranter var, at den danske regering tvinger Maersk Sealand til at overholde de arbejdskonventioner, som er vedtaget af FNs Internationale Arbejdsorganisation ILO.

Præsidenten for den amerikanske Teamsters Union Jimmy Hoffa siger, at det danske selskab må noteres for “en horribel liste af trusler, intimidation og fyringer af chauffører og havnearbejdere i USA og i den tredie verden”.

– Mærsk behandler deres danske arbejdere med respekt, siger Jim Hoffa: – De skulle gøre det samme i andre lande hvor de driver forretning.
(Læs mere på www.teamsters.org )

Den danske offentlighed får imidlertid yderst sjældent informationer om A.P. Møller-Maersk og selskabets internationale meritter. Dets historie fremstilles altid som en solstrålefortælling. Internationalt regnes det som en af de rigtig barske blandt de multinationale.

Fra protesten i Tacoma – se artikel her

I Danmark er Mærsk på overfladen et velanset firma, men i virkeligheden har firmaet en lang historie bag sig med grove overtrædelse af internationale arbejderrettigheder.

I USA har Mærsk, truet, intimideret og fyret arbejdere der protesterede unfair behandling og for retten til faglig organisering.

I Central Amerika kalder Mærsk chauffører der prøver at organisere sig i fagforeninger for bøller og terrorister, og har forsøgt at få den amerikanske regering til at fjerne økonomisk støtte til de NGO-organisationer der støttede arbejderne.

Tjener på krig og undertrykkelse

Men det er ikke kun i USA og Central Amerika at Mærsk driver beskidte forretninger. Den engelske NGO-organisation Burma Campaign UK har fornyeligt blacklistet Mærsk fordi firmaet handler med militærstyret i landet. I Irak har Mærsk tjent styrtende med penge på at fragte krigsmateriel for den amerikanske regering og genopbygge det som Bush, Blair og Fogh har smadret i landet.

Med andre ord er den nydelige ældre herre Mærsk McKinney Møller, der ofte ses i audiens hos den danske kongefamilie og som kan foretræde hos danske ministre uden aftale, en dødens købmand. Mærsk tjener sine penge ved at undertrykke arbejdere i USA, nægte dem at organisere sig i fagforeninger, handler med militærstyret i Burma og tjener fedt på krigen i Irak.

Demonstrationen i Danmark blev anbefalet af ISU, Enhedslisten, APK, Komiteen for et Frit Irak og Stop Terrorkrigen. Herunder demonstrationsgrundlaget. Blandt andet talte Carsten Kofoed fra Komiteen for et frit Irak – se talen her:
A.P. Møller – sejlende i død og ødelæggelse.

Se også om konflikten mellem Teamster og Maersk:

Mærsk misbruger sin position
Af Lance Compa
SiD/Fagbladet 06.09.2004

Demonstrationer mod Maersk i USA
Politiken 05.09.2004

Netavisen 6. september 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater