Ole Krarup: EU’s forfatning vil udløse en revolution!

Den betyder en svækkelse af danske interesser, ikke mindst danske lønarbejderinteresser, siger MEP Ole Krarup i sin 1. maj-tale

Unionsmodstanden går på talerstolen, når der fejres 1. maj. Ved 20 forskellige arrangementer rundt om i hele landet tager kandidater for Folkebevægelsen mod EU ordet på en dag, som også er præget af udvidelsen af EU. Og selvom politikerne på liste N ikke har noget mod en eventuel udsigt til flere tilrejsende arbejdstagere fra de nye medlemslande, så lyser de røde lamper.

– I sidste uge vedtog Folketinget en række ændringer af udlændingeloven og dagpengeloven for at kunne introducere den særlige danske åbenhed og gæstfrihed overfor vores forventningsfulde østeuropæiske kammerater. For at sige det ligeud: Loven er en tidsindstillet bombe under vores møjsommeligt tilkæmpede rettigheder, siger medlem af EU-parlamentet Ole Krarup i sin 1. maj-tale og skitserer, hvordan loven gør de østeuropæiske arbejstagere til lønslaver.

Ole Krarup

Men hovedspørgsmålet for Ole Krarup, som er den øverste spidskandidat på liste N er udsigten til en EU-grundlov kaldet “Forfatning for Europa”.
– Jeg tror, at EU’s forfatning vil udløse en revolution. Ikke mindst fordi forfatningen kommer på baggrund af storkapitalens virkeområde i de kommende år, hvor Øst-rummet vil danne grundlag for hæmningsløs udbytning, lyder det i den planlagte tale, som skal holdes på Tangkrogen i Århus ca. kl. 14.00 og i Beboerhuset, Dronningensgade i Randers om aftenen.

Udvidelsen og EU-grundloven er også hovedelementer i talen, som en anden af spidskandidaterne for liste N – Ditte Staun – har planlagt at holde i Munkemose i Odense mellem kl. 13 og 17 samt i Røde Hus, Holmegårdsvej 2 i Hillerød, hvor arrangement åbnes kl. 16.00.

Ditte Staun – taler ved Rød 1. maj i Munkemose, Odense

– EU’s udvidelse er alt andet end “forening af Europa”. Grænserne flyttes bare. Fort Europa breder sig til skade for dem, der er udenfor, siger hun og forklarer, at de nye lande ikke bliver ligeværdige medlemmer.

– Landene får ikke den indflydelse på beslutningerne bag de lukkede døre, som ville gøre dem til ligeværdige medlemmer af den Europæiske Union. Polen får overhovedet ikke den magt, som landets størrelse tilsiger. For det vil de store, gamle medlemslande med Frankrig i spidsen ikke høre tale om.
For tænk sig, hvis andre lande skulle have vetoret overfor Frankrig! Til gengæld vil Frankrig have vetoret over for Polen. Heldigvis tyder det på, at Polen ikke vil bukke under: Polens præsident har luftet muligheden for en folkeafstemning om den nye EU-grundlov, hvis ikke man kan få lov til at beskytte sine vitale nationale interesser.

Formanden for Folkebevægelsen mod EUs internationale udvalg, EU-parlamentskandidat Majbrit Berlau, sætter også fokus på problemer i forbindelse med udvidelse, når hun skal tale ved det gamle seminarium i Østergade, Tønder ca. kl. 12.430, i Gryden i Esbjerg mellem k. 14.30 og 16.00 samt kl. 19.00 i Borgerforeningen, Fruestræde i Svendborg.

– Et af de værste angreb udspringer af det indre marked – nemlig det som på EU-sprog hedder udstationeringsdirektivet. Det direktiv indebærer at en udenlandsk virksomhed kan vinde en udlicitering her i Danmark og derefter medbringe arbejdskraft fra sit hjemland. Udlandsk arbejdskraft har jeg intet imod. Problemet i denne sammenhæng er blot, at pågældende arbejdere ikke skal arbejde på dansk overenskomst, men på deres hjemlands overenskomst. Det opfatter jeg som et kraftigt angreb på fagbevægelsens rettigheder, siger Majbrit Berlau i sin tale.

EU-parlamentskandidat Niels Eriksen langer ud efter ledelsen i Socialistisk Folkeparti (SF) i hans tale på Restaurant Skovly i Rønne, Bornholm, hvor arrangementet begynder kl. 13.00.
– På trods af, at EU mener, de enkelte lande skal spare på deres offentlige budgetter bl.a. ved at mindske de sociale udgifter, så skal den samme forpligtigelse tilsyneladende ikke gælde for de nationale forsvarsbudgetter.

Her ser EU gerne, at landene kommer mere til lommerne, sådan at EU-hæren kan få et vist format, så EU for alvor kan blive også en militær supermagt, siger han i forbindelse med EU-grundlovens militære indhold og fortsætter:
– Det kan godt undre mig, når eksempelvis SF hævder, at EU skal være den pæne modvægt til USA globalt. Når EU har så travlt med at skabe de samme midler til at opføre sig grimt med globalt – som USA allerede har.

Udover de nævnte taler liste N kandidater følgende steder:

Karina Rohr Sørensen:
Mellem kl. 13.30 og 17.30 Bag Parken, Fælledparken i København
Kl. ca. 19.00 i Socialisternes Hus, Nytorv 13B i Aalborg

Søren Søndergaard:
Kl. 8.15 i SiD Ballerup, Skt. Jakobsvej 10 i Ballerup
Kl. 9.30 i SiD Køge, Strandvejen 99 i Køge
Kl. ca. 14.45 i Fælledparken, København

Kirsten Annette Christensen:Kl. 9.00 i Murernes Fagforening, Lygten 18 i København
Kl. 9.30 i Vejklubben, Jord- & Betonarbejdernes Fagforening,
Kompagnistræde/Hestemøllestræde 5 i København
Mellem kl. 10.30 og 11.00 i LFS, Rosenvængets Allé i København
Mellem kl. 11.00 og 13.00 på Blågårds Plads i København

Christian Thygesen:
Kl. 10.15 i Lystanlægget i Kaas.

Kit Aastrup:Kl. 11.30 på Store Torv i Århus.

Netavisen 1. maj 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater