Slagteriarbejdere viser vejen

Dagen efter offentliggørelsen af det elendige overenskomstresultat gik flere hundrede slagteriarbejdere hjem efter faglige møder. Det skete i protest mod det ved den sammenkædede urafstemning vedtagne mæglingsforslag, som de har fået trukket ned over hovedet.
De viser dermed vejen også for andre i modstanden mod overenskomsten.

Slagteriarbejderne er organiseret i Nærings og Nydelsesmiddelarbejdernes Forbund NNF. Med 94,2 pct. af stemmerne ved urafstemningen afviste de ok-resultatet. Det skete – i modsætning til den generelle lave deltagelse i urafstemningen – med en for forbundet rekordhøj stemmedeltagelse på næsten 80.

Arbejderne er specielt utilfredse med, at de i forbindelse med overenskomststridige strejker fremover ikke vil få overtidsbetaling for overarbejde. Deres forbund NNF udtrykker bekymring over markeringen.
Slagteriarbejderne sætter med konflikterne fokus på en elendig overenskomst, og træder samtidigt forbundsledelsen på en yderst øm tå.

De har grund til at kæmpe for retten til at aktionere. Slagterierne er hårde arbejdsgivere, og kun hårde arbejdskampe har givet indrømmelser til arbejderne.

Det er f.eks. Danish Crown, der kan andet end at slagte svin. Virksomheden planlægger at behandle deres ansatte som samme ved at slagte deres arbejdspladser. Det skal ske ved at føre danske slagtesvin syd og øst over til billigere arbejdskraft, der ikke har den samme faglige bevidsthed, som de danske slagteriarbejdere ligger inde med.

Konkret har datterselskabet Tulip nedlagt 350 arbejdspladser, og overført arbejdet til en nyligt indkøbt fabrik i Tyskland. Det sker med henvisning til de “høje lønomkostninger” i branchen.
Moderselskabet planlægger på samme svinske maner, hvilket de begrunder ligeud med, at de ansatte strejker og aktionerer for meget!

Netavisen 21. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater